13 september 2014

Muziek van de week: U2

Afgelopen week kwam de nieuwe CD van U2 uit. Bono en Co. hebben de CD gratis beschikbaar gemaakt via iTunes. Dus voor de liefhebbers.... snel ophalen voordat het te laat is! Ik heb 'm inmiddels twee keer in zijn geheel geluisterd. Het is relaxte muziek, maar niet echt mijn smaak.

Een grote U2 fan ben ik ook nooit geweest trouwens. In een grijs verleden ben ik wel eens bij een concert van U2 geweest in Rotterdam (De Kuip) en dat was zeer zeker de moeite waard. Het moet begin jaren '90 zijn geweest, waarschijnlijk met de Achtung Baby tour, al weet ik dat niet zeker. Wat mij betreft was U2 toen al over hun hoogtepunt heen hahaha. De Rattle en Hum CD was en is wat mij betreft het hoogtepunt van de carrière van deze Ierse band.

Vandaag kies ik voor een nummer van de CD All That You Can't Leave Behind uit 2000, omdat het vandaag weer zo'n heerlijke nazomerdag is.....

12 september 2014

Computer weigert dienst

Twee dagen zonder computer is voor een digiholic als ik een hele grote straf. Mijn tablet deed het nog wel, maar mijn PC.... ja, ik heb nog zo´n ouderwetse Personal Computer.... die wilde niet meer opstarten. Iets met de gebruikers interface of zoiets. In ieder geval wilde Windows niet doen wat ik van hem (of is het een haar?) vroeg.

Gelukkig heb ik wel wat verstand van computers, dus inmiddels heb ik het systeem weer aan de praat. Maar helaas heb ik nog wel even werk om alle programma's,instellingen en documenten weer terug te plaatsen. Want ik heb wel de harde schijf moeten formatteren....grrrrr!Heel veel tijd heb ik dit weekeinde niet, zoals het nu lijkt. Dat betekent dat ik aan deze blog waarschijnlijk helemaal niet toekom, maar ik beloof jullie dat ik dat snel zal goedmaken. Voor nu wens ik u allen een fijn weekend toe. Tot snel!

11 september 2014

Twentyfour-seven

Vandaag is het 11 september, 'Nine-eleven' op z'n Engels. Een dag die voor altijd zal blijven herinneren aan die verschrikkelijke aanslagen in Amerika. Die dag veranderden de politieke, economische en militaire verhoudingen in de wereld. Onvoorstelbaar wat voor impact zo'n gebeurtenis heeft op de mensheid. Net als zovele van u weet ik nog precies waar ik was, wat ik deed en hoe ik reageerde op de beelden die vanuit New York binnen kwamen.

Op kantoor in Koudum, Zuidwest Friesland, werden wij gebeld door de echtgenoot van een collega. Of we de televisie ook aan hadden staan, was de vraag. Dat hadden we wel, maar zoals zo vaak stond
die op teletekst (beurskoersen), stond het geluid uit en keken we geen van allen naar de beeldbuis. Dus nee, we hadden geen idee wat er aan de hand was. Het telefoontje kwam nog voordat het tweede toestel het W.T.C. binnen was gevlogen. De rest van de middag hebben we vol ongeloof naar het beeldscherm zitten staren en kwam er van werken niet veel meer terecht.

Ieder jaar doet deze dag mij om de één of andere reden altijd even terugdenken EN vooruit kijken in de tijd. Hoe staan we er zoveel jaar later voor in de wereld en waar gaat dit heen? Vandaag is het 13 jaar geleden. Er is heel veel veranderd sindsdien. Helaas zijn die veranderingen niet positief te noemen. De Verenigde Staten van Amerika hebben direct na deze aanslagen aangegeven de daders te zullen straffen. We kennen nu allemaal de verhalen van Al Qaida, Osama Bin Laden, de Taliban en moslim fundamentalisten in het algemeen. De VS en daarmee ook de bondgenoten van dit immense land waren vanaf 9/11 definitief 'in staat van oorlog' met de radicale moslims waar dan ook ter wereld. Dat zal ben ik bang ook niet meer veranderen.

Anno 2014 weten we hoe de kwesties in Irak en Afghanistan zijn afgelopen. Hoe goed de intenties van het westen misschien ook zijn geweest, het uiteindelijke resultaat van de bemoeienissen is vele malen erger dan het in het verleden is geweest. Hoe harder de westerse wereld blaft, hoe groter en fanatieker de tegenstander lijkt te worden. Het is slechts een kwestie van tijd dat er weer aanslagen zullen worden gepleegd met een zelfde impact als 9/11. Ondanks de enorme beveiligingsmaatregelen op vliegvelden, bij bezienswaardigheden, sportevenementen en dergelijke. Op een dag in de (nabije) toekomst zullen we weer vol ongeloof naar de beeldbuis staren en zal er weer een datum in ons geheugen worden gegrift. Misschien wel 24 juli, dan noemen we het 'twentyfour-seven' want 'seven-twentyfour' bekt niet zo lekker....

10 september 2014

Pak de ouderen

De derde dinsdag in september staat weer voor de deur. Tijd voor Prinsjesdag, de dag dat het kabinet met nieuwe maatregelen komt. Vroeger was het tot Prinsjesdag afwachten wat 'de hoge heren' weer hadden bedacht, tegenwoordig lekt bijna alles al uit voordat er een definitief akkoord tussen de partijen is gesloten. Ook dit jaar is al weer het nodige naar buiten gekomen. Het meest in het oog springende is dat de ouderen door dit kabinet hard zullen worden aangepakt. Die oudjes hebben tegenwoordig een veel te hoog inkomen en een veel te hoog vermogen, dus die kunnen wel wat missen.... Toch?

De Telegraaf kwam vorige week al met een artikel over de inkomens- en vermogensgroei bij ouderen. Als je het vergelijkt met andere leeftijdsgroepen dan zal daar best een kern van waarheid in zitten, maar zou het niet zo zijn dat de inkomensverschillen en het verschil in vermogen binnen de
leeftijdsgroepen ook behoorlijk groot zijn? Zou het CBS ook hebben onderzocht hoe groot het verschil is tussen 'Jan met de Pet Sr.' en 'type bankdirekteur Sr.'? Eerstgenoemde met een mager pensioentje en misschien nog een hypotheekvrije eigen woning. 'Bankdirekteur Sr.' met een riant pensioen, twee of drie afbetaalde woningen EN één miljoen euro op de (voorheen Zwitserse) bankrekening.

In het geval van Jan met de Pet Sr. zit het eventueel aanwezige vermogen veelal in stenen, een vette bankrekening hebben zij vaak niet. In politiek Nederland wordt dan al snel geroepen dat ze hun eigen huis dan maar moeten opeten. Maar hoe zou men dat in vredesnaam moeten doen? Gaat de overheid deze mensen een hypotheek verstrekken, zodat zij hun dagelijkse kost en de benodigde zorg kunnen inkopen? Banken zullen deze groep ouderen geen geld meer willen lenen. Of moeten de oudjes hun huis maar verkopen om dan bij de kinderen in te trekken? Verzorgingshuizen worden immers gesloten en betaalbare huurwoningen worden niet meer gebouwd.

Het wordt weer een boeiende tijd.... Iedereen redeneert vanuit zijn eigen straatje. Als werkende Nederlander zou ik volgens de voorspellingen er volgend jaar iets op vooruitgaan. De koopkracht stijgt weer. Hmmm, dat mag ook wel weer eens na jaren van achteruitgang. De ouderen zullen roepen dat ze jarenlang hard hebben gewerkt voor hun pensioentje en dat dat dus niet mag worden gekort. Ze hebben gelijk, maar aan de andere kant moeten wij nu hard werken om hun pensioenen te kunnen betalen. Beetje eerlijk delen lijkt me niet verkeerd. Wie de wijsheid in pacht heeft, mag het zeggen. Hoe dan ook, veel invloed hebben wij als gewone stervelingen niet....

8 september 2014

Antilliaanse gezegden

Wanneer je veel op internet bent, zoals ik, dan kom je de leukste dingen tegen. Filmpjes, foto's, maar ook mooie verhaaltjes of mooie spreuken. Ik kan verschrikkelijk lachen om versprekingen, verkeerd gebruikte spreekwoorden of verkeerde vertalingen. "Make that the cat wise" is bijvoorbeeld een prachtige website met 'dunglish'.... dutch english dus. Ze zijn ook op Facebook te volgen te volgen.

Op een website kwam ik afgelopen week een mooi voorbeeld tegen van gemixte gezegden. Ene Jacques had blijkbaar veel betekent voor de onderneming, dus die verdiende het om in het zonnetje te worden gezet. De schrijver van de tekst had 'm graag met een bloemetje willen verrassen, denk ik. Tsja, dan krijg je dus dit....


Een mooi voorbeeld van Antilliaanse gezegden zullen we maar zeggen. Hieronder nog een paar van die gezegden:
- Hij ging plankgas op z'n rem staan
- Dat bepaal ik zelf wel uit.
- Ik ga niet met jou onder discussie.
- Ik weet het zeker, denk ik.
- Dit steekt er met kop en schotel bovenuit.
- Dat is er met de paplepel ingeslagen.
- Dat is niet tegen Dobermannsoren gezegd

7 september 2014

P.E. perikelen

De afgelopen week heb ik wat minder tijd gehad voor het schrijven op mijn blog. Niet dat ik geen inspiratie had of zo, maar gewoon omdat er weinig tijd is geweest om een stukje te schrijven. Donderdag 28 augustus 2014 ontvingen we een deel van het nieuwe cursusmateriaal. Twee van de drie boeken van elk 180 pagina's zijn binnen, dus ik ben weer druk met de studie.

Deze keer gaat het om het behouden van de diploma's die ik nodig heb om in de assurantiewereld werkzaam te blijven. Permanente Educatie noemt men dat. De vorige P.E. cursussen stelden qua voorbereiding vrij weinig voor, maar waren wel heel goed van opzet. De overheid heeft echter bepaald dat de financiële sector nog harder moet vechten om de kennis paraat te houden. En dus heeft men in al haar wijsheid bepaalt dat er weer een WFT-cursus moest komen.

Aan de ene kant is dat natuurlijk goed, we willen de klant natuurlijk zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn. Maar zoals het nu gaat, lijkt het een beetje door te draaien. Een deel van de nieuwe cursus is herhaling en gaat over zaken waar ik dagelijks mee bezig ben, dus dat heb ik snel 'geleerd'. Maar een groot gedeelte van de leerstof is voor mij een 'ver van mijn bed show' en dus moet ik daar behoorlijk wat tijd en energie in steken.

Tijd krijgen we echter amper. Sommige collega's moeten over circa een maand al examen afleggen, terwijl het cursusmateriaal nog niet compleet is. Zelf heb ik iets langer de tijd, maar aangezien de wereld gewoon doordraait is de tijd ook voor mij beperkt om de lesstof eigen te maken.

5 september 2014

Muziek van de week: The Kinks

Jullie dachten misschien dat ik voor de rubriek 'Muziek van de week' wel voor Level 42 zou kiezen, gezien mijn korte bericht van vorige week woensdag. Maar niets is minder waar, met Level 42 had en heb ik niet zo veel. Deze week kies ik voor The Kinks, omdat deze populaire sixties band heeft aangekondigd om (waarschijnlijk) weer bij elkaar te komen. Gitarist Dave Davies moet nog even worden overtuigd door broer Ray, maar "ook zonder Dave gaat het project door", aldus Ray.

Vroeger draaide ik de nummers "Lola" en "You really got me" grijs, vandaag kies ik voor de laatste....

3 september 2014

"Op en top prof"

Het is 3 september 2014, de transfermarkt is voor de meeste Europese landen dicht (op o.a. Rusland Turkije en Portugal na). De selecties zijn rond, er kunnen geen spelers meer worden aangetrokken. De voetbalclubs kunnen zich eindelijk echt gaan voorbereiden op een lang voetbalseizoen. Nou ja, bijna dan....want eerst waaien veel spelers uit voor (oefen)interlands! Wie ooit heeft bedacht om zo vroeg in het seizoen interlands te plannen, die denkt ook totaal niet aan de belangen van de clubs. Te belachelijk voor woorden als je er goed over nadenkt.

Angel Di Maria, de duurste aankoop van Louis
Terugkijkend op de zomerse transferperiode vallen een aantal zaken op. Allereerst valt op dat de Nederlandse transfermarkt op lijkt te leven. Voor maar liefst 131 miljoen euro zijn er spelers verkocht, voor 32 miljoen euro gekocht. Per saldo een positief resultaat van 99 miljoen euro. Een positief saldo is voor Nederland normaal, want wij zijn nu eenmaal een opleidingsland. De hoogte is wel spectaculair. De hoogste som werd bovendien betaald voor een middelmatige voetballer. Blind vertrok voor 17,5 miljoen euro naar Manchester United. Begrijp me niet verkeerd, ik vind Daley een bruikbare voetballer aan de linkerkant, maar om daar zo veel geld voor neer te tellen....

Ten tweede viel op dat Engelse clubs voor meer dan 1 miljard euro aan spelers hebben gekocht (en voor ruim 500 miljoen hebben verkocht). Manchester United stond toch nooit bekend als een 'koopclub', de nieuw aangestelde coach Louis van Gaal stond bekend als een opbouwcoach. Maar de wiskundige formule 'min keer min is plus' is hier zeker van toepassing. United gaf bijna 200 miljoen euro uit aan nieuwe spelers en geloof mij maar.... het gaat ze niet bij de eerste drie brengen! Nog altijd kunnen ze niet tegen Chelsea FC, Arsenal en stadgenoot Manchester City op. Het elftal van Van Gaal is totaal niet uitgebalanceerd, dus het lijkt uitgesloten dat Louis een mooi seizoen tegemoet gaat.

Het derde wat opviel was het verschil in salaris. Op de laatste dag voor het sluiten van de transferperiode haalde datzelfde Manchester United nog even Radamel Falcao naar de Premier League. De Colombiaan wordt gehuurd van Monaco met een optie tot koop. Op zich al een vreemde constructie voor dergelijke topspelers, maar dat is nog tot daar aan toe. De 28-jarige aanvaller krijgt naar verluid een salaris van € 436.000,00 per week. Ja, dat staat er goed.... per week! Ik hoop maar dat die arme jongen rond kan komen, anders moet ie nog naar het filiaal van de voedselbank in Manchester ook.

Bron: voetbalzone.nl
Tegenover het enorme salaris van deze (in mijn ogen) overschatte voetballer staat het contract van Wesley de Ruiter. De eveneens 28-jarige keeper speelde in zijn loopbaan voor FC Den Bosch, Excelsior en wederom FC Den Bosch, maar zat tot voor kort zonder club. Tot voor kort, want inmiddels heeft hij een contract getekend bij R.K.C. in Waalwijk. Een amateurcontract wel te verstaan, want de Rooms Katholieke Combinatie heeft geen geld om een profcontract aan te bieden. Toch noemt Remco Oversier, algemeen directeur van R.K.C., de nieuwe keeper "een op en top prof". Kan het ironischer ?

2 september 2014

De 'R'

De zomer is (zo goed als) voorbij, de scholen weer begonnen, het gros van de Nederlanders weer naar de baas. Gisteren was het 1 september 2014. De 'R' is weer in de maand, we gaan weer een maand of acht uitkijken naar het voorjaar en de zomer van 2015.

Laatste stukje oranjekoek...
Voor mij persoonlijk betekent september ook het begin van een 'afvalRace'. De overtollige kilootjes moeten er nu echt weer af. Afgelopen zondag heb ik het laatste (verjaardags)taartje genomen. Het oranjekoekstukje smaakte eigenlijk al niet echt meer. Bij iedere hap kreeg ik meer het besef dat het meer dan genoeg is geweest. Vanaf gisteren, 1 september 2014, wordt er niet meer gesnaaid. Het is tijd om weer wat meer in beweging te komen en de lekkere hapjes en drankjes te laten staan.

Iedere middag/avond staat er een fikse wandeling op het programma. Met mooi weer in de buitenlucht, met slecht weer op de loopband. Beginnend met vier kilometer, maar als snel oplopend naar zes of zeven kilometer per dag. In de weekeinden wellicht naar tien kilometer of meer. Mijn doelstelling is niet alleen afvallen, maar vooral ook de Mar-athon op 21 juni 2015. Ik weet dat het nog lang duurt voordat het rondje om het Sneekermeer wordt gelopen, maar de training kan niet vroeg genoeg beginnen. Bovendien groei ik dicht als ik niet radicaal mijn levensstijl ga wijzigen....

1 september 2014

Mooi verlengingsvoorstel (2)

Op 1 augustus jongstleden liet ik jullie het verlengingsvoorstel voor mijn hypotheek zien. Tot 1 juli 2015 hoefde ik geen hypotheekrente te betalen, stond in de brief van de hypotheekverstrekker. Natuurlijk was dat een foutje, dus dat hier een correctie zou volgen was te verwachten. Dit weekend lag de bevestiging in de brievenbus, vandaag is er voor het eerst de lagere hypotheekrente van mijn rekening afgeschreven.

Ontwikkeling hypotheekrentes (bron: geldreview.nl)
In plaats van 0,0% bedraagt de rente tot 1 juli 2015 2,1%. Ruim één procent lager dan de afgelopen jaren het geval was! Dat is ook hetgeen waarop ik had gerekend, dus ik ben voorlopig weer een tevreden mens. Op naar de volgende verlenging! Gezien het feit dat de hypotheekrente nog altijd dalende is en de marges van de banken nog steeds groot zijn (en groter worden), wordt het de komende jaren alleen maar beter voor huizenbezitters.

In tegenstelling tot de daling van de hypotheekrentes worden de huren alleen maar verhoogd, soms wel met vier tot vijf procent per jaar. Als dat vijf jaar achter elkaar gebeurt, dan betaal je als huurder over vijf jaar een kwart meer dan nu het geval is. Huren wordt daardoor bijna onbetaalbaar. Helemaal gezien het feit dat de huursubsidies alleen maar worden verlaagd.

De hamvraag is natuurlijk: "wanneer gaan de rentes weer stijgen?". Voordat de stijging inzet moet ik de hypotheekrente voor langere tijd vastzetten natuurlijk. Dit jaar heb ik gekozen voor verlenging met één jaar, maar volgend jaar kan ik wel weer eens voor een verlenging van tien jaar kiezen. Maar gelukkig hoef ik de keuze pas over een maand of negen te maken.....

30 augustus 2014

Vitrages op halfzeven

Drie tot vier keer in de week maak ik 's avonds een flinke wandeling. Beetje in beweging blijven, is niet verkeerd voor mij. Op kantoor is een wandeling naar de printer of het koffie automaat zo ongeveer de enige beweging die ik krijg. Dus dan 's avonds maar even flink de pas er in. Noem het maar vechten tegen de kilo's, want als ik aan eten denk kom ik al aan....

Jaren lang keek ik vanuit mijn slaapkamer tegen de MTS aan
Gisteravond maakte ik weer eens een wandeling door de buurt waarin ik ben opgegroeid. Vroeger een gezellige arbeidersbuurt, gebouwd in de jaren zeventig. Ruime huurwoningen voor relatief een lage huur. Veel is nog hetzelfde gebleven. Eigenlijk is het nog steeds een arbeidersbuurt, alhoewel het de laatste jaren steeds meer op een volksbuurt is gaan lijken. Wat de verschillen zijn? Lastig aan te geven, maar ik zal een poging wagen.

Bij ons thuis werd altijd gezegd dat arbeiders een nette (voor)tuin hebben, de vitrages netjes in de plooi hebben hangen en achter huis koffie drinken. In een volksbuurt hangen de vitrages 'op halfzeven', is de (voor)tuin betegeld en zitten de bewoners in de voortuin bier te drinken. Ik heb het een beetje aangedikt natuurlijk, dat begrijpt u wel. En er is natuurlijk niets mis met een volksbuurt, maar zo werd er ongeveer naar andere bewoners van de prachtige stad gekeken. Wij waren arbeiders, wij hadden niets op met de 'rijke stinkerds' maar wilden ook niet zoals 'volkstypes' door het leven gaan.We hebben het hier over de jaren '70/'80.

Mijn vader werkte heel hard om ons een goed leven te bezorgen. Als onderhoudsmonteur van een metaalfabriek was hij vaak de hele week van huis. Werkweken van 50 uur of langer waren normaal, maar in de weekeinden was hij er voor ons. We hadden het gewoon goed. Dat besefte ik als kind nog niet, maar nu des te beter. Niet dat we alles maar kregen wat we maar wilden hebben, absoluut niet. Dat kon ook weer niet. Maar we konden wel naar een sportclub, we konden wel met schoolreisjes (zelfs naar London, Praag en Parijs op de HAVO en/of MEAO) en we kregen op z'n tijd ook wat geld toegestopt om op stap te gaan.

Later meer over die goeie oude tijd....

28 augustus 2014

NeckarSUlm

Wat kom je soms leuke dingen tegen op het wereld wijde web! Vandaag zat ik wat te sneupen op websites met te koop staande auto's. Niet dat ik van plan ben een andere auto te gaan kopen, mijn Amerikaans/Koreaanse bak kan nog wel even mee, maar gewoon om te kijken wat voor moois er allemaal te koop is.

In een opwelling typ ik NSU in. Op de website waar ik op zat (ik geloof Autotrader.nl) kreeg ik geen hit. Maar via Google.nl kwam ik op de website Oldtimers-te-koop.be terecht. Daar stond ie.... voor € 13.900,00 aangeboden... de NSU 1000 CL! Dit was de eerste auto die mijn ouders hadden. Dus dat
Dit is de C uitvoering. Volgens mij hadden 'wij' die.
karretje heeft een sentimentele waarde. Ik zou 'm graag kopen, maar ik heb het geld niet en ook de ruimte niet om het voertuig te stallen. Dus dat gaat 'm niet worden.

NeckarSUlm is van oorsprong een fabrikant van breimachines. Vanaf 1884 ging het verder als fabrikant van motorfietsen. Waar nu onder andere de Aziatische merken Honda en Yamaha de dienst uitmaken in de MotoGP klasse was NSU in de jaren '50 toonaangevend in de internationale racewereld. Vanaf eind jaren '50 werden er geen motoren meer gebouwd, maar ging NSU verder met het bouwen van personenauto's. De NSU (Prinz) 1000 was het tweede type wat men op de markt bracht.

Je ziet ze in Nederland helaas niet of nauwelijks meer rijden, al zullen er op oldtimerbijeenkomsten nog wel NSU's voorbij komen. Nieuw worden ze sowieso niet meer gebouwd, want in 1969 werd NSU overgenomen door Volkswagen. Het merk NSU werd samengevoegd met Auto-union. Dat werd later Audi.

26 augustus 2014

Autorijden anno 2039

Rijden we in de toekomst nog wel Opel, BMW, Mercedes, Fiat of Renault? Gaan nieuwe Chinese merken de Westerse wereld voorzien van auto's? Of rijden we straks in een Google auto? Besturen we de auto's nog wel zelf? En hoe zit dat met de autoverzekeringen? De Hema en het Kruidvat zijn al actief in verzekeringsland, maar verzekeren we onze voertuigen straks bij de Jumbo of bij hotelketen Van der Valk misschien? Ik ben wel benieuwd in wat voor auto ik in, pak 'm beet, 2039 rond zal rijden!

Google's zelfrijdende auto anno 2014
Langzaam maar zeker komen er steeds meer nieuwe technieken op de markt, die het autorijden zullen veranderen. Jarenlang heeft de machtige olie-industrie het ontwikkelen van alternatieve brandstoffen tegen kunnen houden, maar dat tijdperk lijkt nu echt voorbij. Nu blijkt dat we steeds meer olie en gas nodig is en deze grondstoffen steeds minder voorhanden zijn, wordt er aan vele alternatieven gewerkt. Die ontwikkeling vind ik reuze interessant.

Biobrandstoffen hebben geen toekomst, want daardoor wordt voedsel schaars en (dus) onbetaalbaar. Waterstof lijkt er voorlopig niet door te komen, alhoewel men nog altijd zoekt naar een efficiënte en veilige manier om op waterstof te kunnen rijden. Op dit moment lijken de meeste automobielfabrikanten te kiezen voor elektrisch rijden. Nog altijd niet erg milieuvriendelijk, maar de techniek is al redelijk ver gevorderd. Vooralsnog is het voor 'Jan met de pet' nog onbetaalbaar. Zodra het massaproductie gaat worden, moeten de elektrische auto betaalbaar worden.

Maar hoe lang gaat dat nog duren ? En zijn de kinderziektes al overwonnen ? Een tweedehands markt is er nog niet of nauwelijks. Hybride voertuigen zoals de Toyota Prius zijn sinds begin deze eeuw op de markt. Hoe houden die zich? Rijden die in 2039 als oldtimer nog rond ? Veel ervaring is er nog niet mee. Overigens kan ik me niet voorstellen dat iemand over 25 jaar de foeilelijke Prius als oldtimer wil hebben, maar dat terzijde.

Afgelopen week kwam ik het onderstaande filmpje tegen. De Quant e-Sportlimousine loopt op.... zout (zee)water! En volgens de specificaties gaat ie nog snel (ruim 300 km/u) en lang (actieradius circa 600 kilometer) ook. Kijk dat zijn mooie ontwikkelingen voor de auto industrie. Zout water hebben we immers genoeg op deze aardbol. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Wordt dit de toekomst voor het autorijden of is dat weer wat te gemakkelijk bedacht ? Het zoute zeewater is immers van iedereen, dus kunnen machtige bedrijven als Shell en Exxon daar niets aan verdienen. En denk eens aan ons begrotingstekort. Onze regering zal toch geen belasting op (zee)water kunnen heffen ? Over 25 jaar zullen we het weten....

25 augustus 2014

Hot Shower Challenge

Ik heb vanmorgen weer meegedaan aan de 'hot shower challenge'! Heerlijk hoor dat warme 'gemalen water' en nog voor een goed doel ook. Mijn collega's vinden het fijn om een fris ruikende persoon in hun midden te hebben. Dat gun ik ze graag!

Maar zonder dollen.... Ik heb nog niet meegedaan aan de 'ice bucket challenge' en ik ben ook niet van plan mee te doen. Het idee om geld in te zamelen voor het goede doel is prachtig, de manier waarop nog mooier. Maar inmiddels ben ik er wel klaar mee. De afgelopen weken worden we in de media overspoeld met filmpjes van bekende of minder bekende mensen. Soms grappig, soms leuk opgezet, maar veelal allemaal hetzelfde.

Ik heb het idee dat veel mensen er aan meedoen zonder zelf financieel bij te dragen aan het onderzoek naar de spierziekte Amyotrofe laterale sclerose (ALS). Technisch gezien hoeft dat ook niet natuurlijk. Alleen als je niet binnen 24 uur, nadat je bent uitgedaagd, een bak vol ijswater over je heen gooit, moet je 100 dollar storten op de rekening van de ALS Association. Maar het lijkt me juist de bedoeling dat je wel helpt om een medicijn te vinden voor deze nare ziekte. 

Dus lieve mensen....wees sportief, pijnig jezelf niet met ijskoud water, maak een bedrag over wat je kunt missen en zet tenslotte een berichtje op Facebook dat je hebt bijgedragen aan het onderzoek naar ALS! Tot slot: ik hoef niet te weten dat jullie een hete douche hebben genomen, maar ik kan het jullie wel aanraden....

Oh ja, voor degene die nog niet heeft gedoneerd klik hier. Dat heb ik al gedaan!

24 augustus 2014

Binnenharken en uitkleden

"Verzekeraars zetten het mes in inboedeldekking", lazen we eerder deze week op de website verzekeringsnieuws.nl. Het is afgelopen met de trend van de afgelopen (pak hem beet) vijf jaar, waarin alles mocht......als de (potentiële) klant maar over de streep getrokken kon worden om over te stappen. Wat het kostte maakte niet uit, de ene actie na de andere werd bedacht om maar zo veel mogelijk productie binnen te kunnen slepen. Het vak van acceptant schadeverzekeringen stelde als, je het zo bekijkt, de afgelopen jaren helemaal niets voor. Wie niet mee deed in dit spel, was de klant kwijt.

Oude logo en slogan Reaal
Maar zie hier.... Het tij keert. Rendementen staan onder druk, verzekeraars duiken in de rode cijfers. Premies moeten omhoog, dekkingen versoberd en eigen risico's omhoog om die toenemende stroom met schaden bij te kunnen benen. Dat krijg je als je steeds uitgebreidere dekkingen gaat ontwikkelen,
waarbij praktisch alles is gedekt. Als alles gedekt is, soms buitenshuis nog beter dan binnen de woning, dan is het natuurlijk vragen om problemen. Welnu, de problemen zijn er!

Neem Reaal als voorbeeld. Nog niet zo lang geleden was de slogan "Reaal regelt 't allemaal". Maar we weten allemaal dat de bank/verzekeraar SNS Reaal inmiddels aan het infuus van de Nederlandse staat ligt. De verzekeringspoot mag misschien nog niet eens heel slecht draaien, maar Reaal regelt het al lang niet meer allemaal. Steeds vaker wordt er 'Nee' gezegd, wanneer risico's ter verzekering worden aangeboden. Steeds vaker zijn de premies, eigen risico's en polisvoorwaarden niet meer concurrerend.

Maar niet alleen Reaal is kritischer geworden hoor. Verzekeraars kijken op dit moment weer veel meer naar het rendement. AEGON kondigde afgelopen woensdag veranderingen aan voor de inboedelverzekering. Insiders zagen deze kentering natuurlijk al lang aankomen. Het was gewoon wachten op een verzekeraar die de eerste wilde zijn. Welnu, die zijn er! Als er één schaap over de dam is, dan volgen er meer. Alle mensen die de afgelopen jaren zijn overgestapt naar een andere verzekeraar voor premie, polisvoorwaarden, eigen risico's kunnen nu wel eens bij de verkeerde verzekeraar terecht zijn gekomen. De tijd zal het leren.

23 augustus 2014

Silly-season bijna voorbij

De vaderlandse voetbalcompetities zijn twee weken geleden weer begonnen. Gisteravond speelden Heracles en Cambuur hun derde wedstrijd van het seizoen. De Leeuwarders wonnen met 0-1 in Almelo, waardoor trainer Jan de Jonge nu al onder druk staat bij de supporters van Heracles. Ondanks dat Heracles deze zomer behoorlijk wat geroutineerde spelers heeft gehaald, draait het team nog niet. Dat is op zich logisch, want dat heeft tijd nodig. Dit soort clubs raken ieder jaar hun beste spelers kwijt en moeten dan maar weer hopen dat de nieuwelingen net zo goed zijn (of liefst nog iets beter) en snel ingespeeld raken. De supporters verwachten in ieder geval meer dan de spelersgroep kan brengen.

Met dit gegeven hebben overigens bijna alle clubs in Nederland te maken. Alleen de topclubs in Nederland hebben de financiële mogelijkheden om goede spelers aan te trekken. Maar de topclubs worden op hun beurt 'leeggeroofd' door clubs uit het buitenland. Neem Feyenoord. De mooiste club van Nederland heeft deze zomer voor ruim dertig miljoen euro aan spelers moeten verkopen. Als
Jordy Clasie in de laatste 10 dagen van de transferperiode nog wordt verkocht, is er weliswaar 40 miljoen euro binnengekomen. Maar de technische staf kan helemaal opnieuw beginnen een team op te bouwen.  Het leeuwendeel van de transferopbrengsten zijn nodig om schulden af te lossen, een klein deel kan worden gebruikt om spelers aan te kopen.

Veelal zijn de spelers verkocht aan clubs die nog veel hogere schulden dan Feyenoord heeft, maar die niet zo streng worden gecontroleerd door de nationale voetbalbonden. Of aan clubs die een rijke Arabier of Rus als eigenaar hebben, die zorgt dat de jaarlijkse verliezen van tientallen miljoenen euro's worden opgevangen. Sinds de komst van de Champions League en sinds de komst van rijke clubeigenaren (Russen, Saudi's, Chinezen) is het voetbal verziekt. Met geld is alles te koop, de verschillen tussen arm en rijk zijn enorm geworden. De rijke clubs verdelen de prijzen en de rest speelt op haar eigen niveau een balletje mee. En de UEFA ? Die doet nog veel te weinig! Het Financial Fair Play is ingevoerd, maar de daar vinden Abramovich (eigenaar Chelsea FC) en consorten wel weer een list op.

De transfermarkt is nog een kleine twee weken open. Het kan zo maar zijn dat een club als Sportclub Heerenveen, dat sterspeler Hakim Ziyech afgelopen week zag vertrekken naar FC Twente, nog één of twee spelers kwijt raakt.Vanavond speelt Heerenveen thuis tegen Excelsior. Wie Ziyech en de geschorste Van der Berg zullen vervangen, is nog een raadsel. Waarschijnlijk zullen de jonkies Sinkgraven en Thorsby (beide nog geen 20 jaar oud) in de basis starten. Zullen zij over twee weken, wanneer de transfermarkt sluit nog steeds als basisspeler worden gebruikt? Goede spelers hoor, maar of men daar de oorlog mee wint is nog maar de vraag.

Wat we wel weten, is dat over twee weken de trainers echt kunnen bouwen aan een team, maar dan is de competitie al vijf weken oud. In Engeland noemen ze het 'Silly-season', een krankzinnige periode waarin er iedere dag wel andere spelers op het trainingsveld kunnen staan. Silly-season is bijna voorbij....

22 augustus 2014

Muziek van de week: Kovacs

Afgelopen weekeinde was in Biddinghuizen het festival "A campingflight tot Lowlands paradise" (kortweg Lowlands) weer vol culturele hoogtepunten. Hoewel ik zelf niet naar de Flevopolder ben geweest, heb ik dankzij NPO 101.tv wel kunnen genieten van veel optredens. Bij ieder festival word je weer verrast door onbekend talent. Deze keer werd ik volledig gegrepen door Kovacs, een Nederlandse band rond "The voice of Eindhoven" Sharon Kovacs.


21 augustus 2014

Colossus met pensioen

In Amerika is "Throwback Thursday" een begrip. Op donderdag mag je terugkijken naar het verleden, zullen we maar zeggen. Laat mij deze donderdag ook eens terugkijken in de tijd! Ik kijk vandaag terug naar juni 1997, de eerste keer dat ik naar de Verenigde Staten zou afreizen. Naar California om precies te zijn, om daar drie weken rond te trekken met een jonge vrouw die ik een jaar eerder in Nederland had ontmoet (en waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds contact mee heb).

In die drie vakantieweken heb ik onder andere Six Flags Magic Moutain in Valencia (iets te noorden van Los Angeles) bezocht. Six Flags zou later in Nederland Walibi Flevo overnemen, waardoor het ook hier bekend werd om zijn vele achtbanen. Destijds was het voor mij nieuw om in een pretpark te komen met bijna alleen maar achtbanen. Maar ik was al gek op achtbanen, dus het bleek voor mij het paradijs te zijn!

Twee achtbanen kan ik me nog goed voor de geest halen. Beide waren toen al oude achtbanen, één van staal (Viper) en één van hout. De houten achtbaan heette Colossus. Kolossaal was de tweelingachtbaan zeer zeker. Over de kop ging hij niet, maar hij bleek wel supersnel te zijn. In 1978 gebouwd als de snelste achtbaan  ter wereld. 100 kilometer per uur was de topsnelheid. Maar op 16 augustus jongstleden, 36 jaar na de opening, is Colossus 'met pensioen' gegaan. "Making way for exciting future plans", zegt de directie van Six Flags. Voor mij was Colossus 'exciting' genoeg....

20 augustus 2014

Evy terug in huis

Zondagmiddag stond ze in eens weer voor de deur. Ik had haar in maanden niet gezien of gehoord. Maar de vakantie is weer voorbij, de zomer is bijna weer voorbij, en daar was ze weer. Aardige meid hoor, daar niet van. Met haar Vlaamse accent lijkt Evy Gruyaert vooral zo'n lieve meid. Maar uit ervaring weet ik dat ze ook verschrikkelijk irritant kan zijn.

Het begon zondag gelijk al weer goed. Ondanks dat het hard regende stuurde ze me er op uit. "De eerste keer was het maar twintig minuten", zei ze nog, Maar ook in die twintig minuten kun je behoorlijk nat worden hoor.... In mijn geval van het zweet uiteraard, want ik bleef lekker binnen (op de loopband) gnif gnif....

‘Kom aan, nog even volhouden! Ik weet dat je het kunt’, schreeuwde ze nog in mijn oren. Zelf zat mevrouw lekker naar een muziekje te luisteren. Maar goed, ze wil over 10 weken weer weg zijn. Dus ik zal maar weer eens op de loopband klimmen. Vandaag de tweede les, wederom een minuut of twintig. Dat is nog wel te doen.

19 augustus 2014

(H)onde(n)weer

Nederland is een echt kattenland, dat wisten jullie vast wel. De resultaten van dat wereldschokkende onderzoek zijn een paar weken terug bekend gemaakt. Via alle social media kanalen heeft u een wereldkaart met honden- en kattenlanden kunnen zien. Voor degene die het hebben gemist, heb ik de kaart hier nog even weergegeven.

Groene landen zijn kattenlanden
Nee, ik heb zelf geen kat. Maar hier in de buurt lopen er genoeg rond, dus er zal wel een kern van waarheid in zitten. Toch zie ik hier dagelijks meer honden dan katten. En nee, ik heb zelf ook geen hond. Ik woon namelijk zo ongeveer aan het begin van de grootste 'hondensnelweg' van de stad. Ik noem het Dogshit Avenue, alhoewel het slechts om een wandelpad gaat.

Op dat wandelpad zie je mij niet. Niet alleen heb ik het niet zo op honden staan, ook hoef ik niet zo nodig tussen de hondendrollen door te lopen. Want ondanks dat er veel mensen met een schepje en/of plastic zakje lopen, ruimt een groot deel van de hondenbezitters de uitwerpselen helaas niet op.

Wanneer het mooi zonnig weer is, dan is het natuurlijk geen straf om je hondje uit te laten. Maar als het 'hondenweer' is, dan weet ik niet of de baasjes het leuk vinden om een blokje te wandelen. Het lijkt mij in ieder geval geen pretje. Overigens heeft het slechte weer in werkelijkheid niets met honden te maken, wist u dat? In oud-Nederlands werd gesproken over 'ondeweer' wanneer het slecht weer was. De 'h' is er later aan toegevoegd, waardoor het 'hondeweer' en weer later 'hondenweer' werd! Kijk dat soort taalontwikkeling vind ik dan weer leuk....

In ieder geval is het vandaag zo nu en dan (h)onde(n)weer.....

18 augustus 2014

Always be polite

In de week dat de Verenigde Staten het voortouw namen om in Irak de Yezidi's te ontzetten na de omsingeling door strijders van de Islamitische Staat, zagen we in een voorstad van Saint Louis een ander gezicht van Amerika. Daar waar men in Irak een minderheid beschermd, daar lijkt men in eigen land harder op te treden tegen bepaalde bevolkingsgroepen.

In Ferguson, Missouri (een voorstad van St. Louis) zien we de afgelopen dagen ernstige rellen. Rellen die zijn ontstaan na het doodschieten van een 18-jarige zwarte jongeman door een 28-jarige blanke politieman. Ooggetuigen meldden dat het neerschieten volstrekt onnodig en bovendien beestachtig was. Dit heeft alles te maken met racisme roept een groot deel van de overwegend zwarte bevolking van Ferguson. Maar zonder een onderzoek af te wachten koos de lokale politiechef meteen na het incident kant van de politieagent in kwestie. Ooggetuigen werden niet verhoord, nieuwsreporters die verslag deden werden opgepakt en de naam van de inmiddels geschorste agent werd niet vrijgegeven.

In de VS vinden meer naar racisme neigende incidenten met politieagenten plaats. Het in Nederland bekendste incident vond in Los Angeles plaats, waar een Amerikaan met Afrikaanse roots (Rodney King) in 1992 door blanke agenten in elkaar werd geslagen. Ook daar braken rellen uit. Destijds mede vanwege de vrijspraak van de agenten ondanks dat er videobeelden van het incident waren.

Over een ander incident schreef Bruce Springsteen het nummer "American Skin (41 shots)". In New York City werd in 1999 een 22-jarige West-Afrikaanse immigrant door vier blanke agenten aangezien voor een serieverkrachter. Toen de vermoedelijke dader zijn portemonnee wilde pakken, openden de agenten het vuur. De agenten dachten dat een pistool werd getrokken, maar het slachtoffer was ongewapend. 41 kogels werden afgevuurd, 19 daarvan troffen het slachtoffer. In de rechtszaak die volgde, werden de agenten vrijgesproken.

Ondanks dat Springsteen het nummer American Skin (41 shots) pas in 2014 officieel op CD uitbracht, werd dit confronterende liedje al op 4 juni 2000 live gespeeld. Daar in Atlanta werd het nummer door aanwezige toeschouwers opgenomen, waardoor korte tijd later de hele VS in rep en roer was. Springsteen die juist in zijn hele leven de hardwerkende brandweerlieden, militairen EN politieagenten had gesteund, werd nu in eens door een deel van de New Yorkse politieagenten als verrader gezien.

De grote baas van de politievakbond riep, zonder het liedje te hebben gehoord, de leden van de bond zelfs op om de geplande tien concerten in de Madison Square Garden te boycotten. Zowel als toeschouwer en muziekliefhebber als als diender. Andere agenten vonden juist dat 'The Boss' er goed aan deed om dergelijke kwesties aan de kaak te stellen. Net zoals hij over andere alledaagse zaken schreef. Springsteen zelf liet zich er niet over uit en bleef het nummer tijdens concerten spelen.

De volledige tekst van het nummer "American Skin (41 shots)" vind je HIER, maar het voor mij meest pakkende stuk uit de tekst is:
41 shots, Lena gets her son ready for school
She says, "On these streets, Charles
You've got to understand the rules
If an officer stops you, promise me you'll always be polite
And that you'll never ever run away
Promise Mama you'll keep your hands in sight"
Uiteraard moet iedereen beleefd zijn tegenover politieagenten, waar ook ter wereld. Maar het lijkt wel of de zwarte Amerikanen extra beleefd moeten zijn, om hun leven niet in gevaar te brengen.....

17 augustus 2014

...weet de uitslag al

Voetbalscheidsrechter Dick Jol werd in 1995 door het TROS programma Deadline beschuldigd van illegale gokactiviteiten. De weddenschappen zouden plaats hebben gevonden bij een Haagse groenteboer. Later bleek daar onvoldoende bewijs voor te zijn en waren de getuigen niet betrouwbaar. Jol werd dus niet veroordeeld, maar de KNVB had hem wel op non-actief gezet vanwege het in diskrediet brengen van de voetbalbond. Uiteindelijk zou het bij een half jaar schorsing blijven, want via de rechter had Jol kunnen afdwingen dat hij weer mocht fluiten. Hij was immers niet veroordeeld.

Vanaf het moment dat Jol terugkeerde op de voetbalvelden, werd na iedere (in de ogen van de supporters) verkeerde beslissing "Dick Jol weet de uitslag al" gescandeerd. Een ludieke actie die de Hagenees overigens wel kon waarderen. Alhoewel Jol de fluit al lang in de wilgen heeft gehangen, is de leuze nog altijd te horen in de Nederlandse voetbalstadions. Iedere willekeurige scheidsrechter wordt tegenwoordig op die wijze 'toegezongen'.

Zaterdag vroeg in de morgen werd voor een radioprogramma van SlamFM een quiz gespeeld, waarvan één van de kandidaten de uitslag ook al vooraf wist. Deze kandidaat wist vooraf al dat hij de quiz zou verliezen. Noem het een vorm van 'matchfixing' maar toen hij wist wat de prijs was, wist hij al dat hij niet wilde winnen. Een rondvaart door Amsterdam hoefde hij niet, want hij mocht daar niet komen. Luister het radiofragment HIER. Een Feyenoord-supporter pursang!

Voor veel mensen mag de reactie van deze jongeman bekrompen of kinderachtig zijn, maar ik kan dit wel waarderen. Die gevoelens ken ik maar al te goed! Ik ben zelf ook een Feyenoord-fan in hart en nieren en ook ik moet h e l e m a a l niets van '020' hebben. Alleen bedoel ik met '020' puur en alleen dat clubje wat in die UFO in Amsterdam Zuidoost speelt. Met de binnenstad van Amsterdam is in mijn ogen niets mis. Sterker nog, ik mag graag één of twee keer per jaar naar onze hoofdstad afreizen. Gezellig, voor ons Friezen een compleet andere wereld.

En als ik dan naar Amsterdam ga, dan parkeer ik altijd in de parkeergarage onder die UFO. Om vandaar de metro naar Amsterdam Centraal te nemen. Ook bij de vele bezoekjes aan de muziektempels Ziggo Dome en Heineken Music Hall, parkeer ik mijn auto onder dat lelijke voetbalstadion. Je mag wel zeggen dat ik vaker 'bij' (niet 'in') de UFO ben dan bij 'De Kuip', de mooiste voetbaltempel van Nederland. Dat zal dit voetbalseizoen waarschijnlijk niet anders zijn.

16 augustus 2014

Het is maar een spelletje

"Zwangere vrouw 'voor de lol' knock-out geslagen" kopt de telegraaf. Wederom is er in Amerika een argeloze voorbijganger met één klap knock-out geslagen. Weer een slachtoffer van "The Knock-out game". Hoe ziek moet je zijn om dit te doen? Het liefst zoeken ze zwakke tegenstanders uit. Niet alleen jonge vrouwen worden geslagen, ook ouderen worden vaak slachtoffer. Het is in Amerika de afgelopen jaren een rage geworden, waarbij de daders vaak niet worden gepakt. Gelukkig is de vermoedelijke dader van deze laatste aanval gepakt. Ik heb er vertrouwen in dat de Amerikaanse rechters een passende straf zullen vinden, wat anderen moet afschrikken om dit 'spelletje' te doen.

De meeste rages uit Amerika worden in Nederland razendsnel gekopieerd, maar gelukkig zijn dit soort laffe daden nog niet of nauwelijks voorgekomen in ons land. Wel worden hier in Nederland te pas en te onpas senioren het slachtoffer van brute roofovervallen. Eigenlijk is dat best te vergelijken met het 'Amerikaanse knock-out spelletje'. Alleen worden er in Nederland vaak geen passende straffen uitgesproken wanneer de overvallers worden gepakt. Ik ben bang dat we dat 'roof spelletje' hier in Nederland dus veel vaker zullen zien. Je zoekt gewoon naar zwakke slachtoffers en daarna ga je 'lekker los'. Leuk spelletje hoor....

15 augustus 2014

Zwemmen in het riool

Gisteren kwam er wederom mooi sportnieuws uit Berlijn. Ferry Weertman pakte de gouden medaille bij het Europees Kampioenschap Open Water Zwemmen. Op de tien kilometer was de Nederlander de snelste. Eerder deze week was Sharon van Rouwendaal bij de dames ook al de sterkste op de tien kilometer zwemwedstrijd.De Nederlanders zijn al langere tijd succesvol op het open water zwemmen. Wie herinnert zich niet de gouden race van Maarten van der Weide in Peking, ook op de tien kilometer trouwens. Bij de dames was Edith van Dijk jarenlang succesvol.

Als de Amerikanen hier lucht van krijgen, dan zullen ze waarschijnlijk denken dat Nederlanders zomers zwemmend naar hun vrienden of naar het werk gaan. Net zoals Nederlanders 's winters naar hun werk en vrienden schaatsen.....toch Bobby Ilich ? Die Ilich schreef er immers een lachwekkend artikel over op de website International Business Times, nadat de Nederlanders alle medailles wonnen bij het lange baan schaatsen in Sochi.
Baai van Guanabara - © Diogo Diniz Garcia Gome

Het is in ieder geval goed om te lezen dat Nederland opnieuw goede medaille kandidaten heeft voor dit onderdeel. De Olympische Spelen zijn in 2016 in Rio. Het zou mooi zijn als Weertman en Van Rouwendaal ook in Rio kunnen schitteren. Waar ik benieuwd naar ben, is waar deze zwemwedstrijden worden gehouden. Eerder dit jaar hoorden we van de zeilers en surfers dat het buitenwater in en rond Rio zeer vervuild is. Nu komen zeilers en surfers natuurlijk normaal gesproken niet of nauwelijks in het water. Wedstrijdzwemmers natuurlijk wel.

Olympisch kampioen windsurfer Dorian van Rijsselberghe berichtte in december 2013 al van de hoeveelheid dode huisdieren hij voorbij zag drijven in de Baai van Guanabara bij Rio de Janeiro. Zeilster Marrit Bouwmeester zag een hele IKEA-inrichting aan haar voorbij glijden. Iets wat niet bepaald Olympische Spelen waardig is. Het blijkt bovendien zo te zijn dat er 18.000 liter rioolwater per seconde de baai in stroomt. Dat zal over twee jaar, wanneer de spelen worden gehouden, niet veel minder zijn ben ik bang. Het wordt dus 'Open riool zwemmen' in plaats van 'Open water zwemmen'. Ik weet niet of Nederlanders daar wel zo goed in zijn.....

Muziek van de week: Royal Blood

Het debuutalbum Royal Blood, van de gelijknamige band, is nog niet eens uit (deze komt uit op 25 augustus aanstaande). Maar komende zondag staan ze al op Lowlands in Biddinghuizen. De verwachtingen zijn hooggespannen. De eerste single "Out of the Black" werd al op 22 november 2013 gepresenteerd, op 10 februari 2014 gevolgd door "Little Monster". Beide singles lagen al prettig in het gehoor, deze nieuwste vind ik nog mooier....

14 augustus 2014

Kappen nu!

Bij de wedstrijd Real Madrid tegen Sevilla was het weer eens zo ver. Tot twee keer toe loopt er een fan het veld op om één van de sterspelers om de hals te vliegen. Het is een rage geworden. Je bent stoer als je met je bierbuikje het veld op rent om Christiano Ronaldo een 'hug' te geven. Bah! Stop met die onzin!

Het wordt ze natuurlijk ook wel gemakkelijk gemaakt tegenwoordig. De metershoge hekken rond het speelveld zijn verdwenen, metersdiepe grachten rond het veld zijn gedempt. Dus Jan en alleman kan, als een steward even niet op let, zo de groene mat oprennen voor zijn 'moment of fame'.Het begint me aardig de keel uit te hangen. Waarschijnlijk denken de 'geliefde' spelers er net zo over.

Als het een keer gebeurt dan is dat ludiek, helemaal als het een kind van een jaar of acht betreft. Maar als er voor de tiende keer in het prille voetbalseizoen een volwassen man Messi, Ronaldo of wie dan ook om de nek vliegt, dan is het ludieke er al aardig af. Nu is het nog steeds goedbedoeld, maar ik moet er niet aan denken als er binnenkort een gestoorde het veld op rent die (bijvoorbeeld) Gareth Bale een knal voor zijn harses geeft. Of nog erger... met een mes toe takelt!

Wat mij betreft: keihard aanpakken die 'pitch invaders', voordat er ongelukken gebeuren!

13 augustus 2014

Sancties raken ons hard

Het lijkt wel of heel Nederland verbaast is dat Poetin de sancties, die (onder andere) de Europese Unie Rusland heeft opgelegd, heeft beantwoord met sancties tegen de E.U.. Iedere boerenlul kan toch voorspellen dat Poetin om de opgelegde sancties lacht? Vladimir heeft zelf de schaapjes al op het droge, dus die maakt het niet uit als de Russische economie en de Russische bevolking lijdt onder de sancties vanuit Brussel (of Washington). Als hij zijn spelletje maar kan spelen en zijn aanzien maar niet wordt geschaad.

Dus pakt Rusland de E.U. waar het maar kan. Allereerst op het gebied van voedsel: groente, vlees, fruit etc. Voor miljarden euro's per jaar wordt er naar Rusland geëxporteerd door de landen van de Europese Unie. Nou, voorlopig dus even niet meer. Je zou zeggen dat de 145 miljoen Russen ook moeten eten voor een redelijke prijs. Maar daar heeft Poetin geen boodschap aan. Als hij en zijn vriendjes maar goed kunnen eten, tegen welke prijs maakt hen echt niet uit. Zijn manier van denken, zullen wij als West-Europeanen nooit begrijpen.

What's next? Luchtruim sluiten voor landen van de Europese Unie, Amerika, Canada en Australië? Even om dit immense land heen vliegen is nog niet zo gemakkelijk en dus heel erg kostbaar voor de Europese luchtvaartmaatschappijen. En dus ook voor de passagiers en bedrijven die hun vracht willen vervoeren.

Of misschien laat Poetin de gaskraan wel dichtdraaien? Geen olie meer exporteren naar Europa? Het zou zo maar kunnen. Zo vlak voor de winter invalt geen fossiele brandstoffen meer leveren, zou heel wat landen (lees: burgers en bedrijven) in de problemen kunnen brengen.

Het is niet zo dat ik tegen sancties ben. Absoluut niet. Je kunt hetgeen gebeurt is niet onbestraft laten. Militair ingrijpen is sowieso geen optie. Zo'n grootmacht, met die enorme strijdmacht, is alleen te bestrijden als een groot deel van de wereld mee doet. Dat zou een Derde Wereldoorlog betekenen en wie wil dat nu op zijn geweten hebben? En dus zal je het inderdaad in sancties moeten zoeken. Andere opties zijn er denk ik niet. Maar als je er dan vanuit gaat dat Rusland wel zal inbinden, dan begrijp je er volgens mij niet veel van.

We strompelen zo van de ene crisis in de andere. De financiële crisis is nog lang niet achter de rug.  Sterker nog, door de sancties over en weer kunnen we nog wel eens dieper het moeras in worden getrokken. De Aziatische landen en de landen uit het Midden-Oosten kunnen nog wel eens de winnaars van deze strijd worden. Gisteren lazen we al dat Chinezen Rusland van fruit gaan voorzien. Dit tegen het zere been van de Europese Unie. Die hadden graag gezien dat geen enkel ander land het gat zo opvullen. Tsja, de één zijn dood.......

12 augustus 2014

Wonen aan het water

Met een beetje fantasie woon ik vanaf april 2015 aan open vaarwater! Nou ja, er zit nog wel een vierbaans ringweg tussen, maar even de brug (zie de foto bovenaan deze website) over en ik ben er. Nadat vele jaren geleden de plannen 'Waterstad Sneek' werden gepresenteerd, bleef het lange tijd stil. Kwestie van 'niet voldoende geld' en 'geen plannen van projectontwikkelaars', die voor de nodige woningbouw langs het water moeten zorgen.

Maar het lijkt er nu toch op dat binnenkort (september/oktober) de eerste schop de grond in gaat. Langer uitstellen is niet mogelijk, aangezien er dan geen aanspraak meer gemaakt kan worden op Europese subsidies. Tenminste, dat wordt in de wandelgangen beweerd. Ja, we krijgen nog wel eens wat terug van onze zuur verdiende belastingcentjes die naar Europa gaan!

In het midden van links naar rechts (horizontaal) de Stadsrondweg met daarboven de nieuwe vaarverbinding tussen Geeuw en Woudvaart.

Om en nabij de volgende Sneekweek, begin augustus 2015, is onze waterrijke stad een nieuwe vaarweg rijker. Kleinere pleziervaartuigen hoeven dan niet perse door de drukke binnenstad te varen, maar hebben dan aan de zuidkant van de stad een mooi alternatief. Uiteraard zijn er veel tegenstanders van dit miljoenenproject, maar ik ben zeker voor deze upgrade van het gebied. De braakliggende terreinen krijgen eindelijk een mooie invulling.

Meer informatie over het project 'Waterstad Sneek' vindt u op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân.

11 augustus 2014

Waar is de 'reset-knop'?

Hier in het kleine Nederland leven we in het algemeen een prachtig mooi leven. Uiteraard klagen we over alles, hoe pietluttig de kwestie ook is. Over het eten, over het weer, over de buren, over de economie. Noem een willekeurig onderwerp of de gemiddelde Nederlander heeft wel weer iets gezien wat volgens hem of haar niet goed is. Kwestie van 'glas half vol' of 'glas half leeg'. Voor de gemiddelde Nederlander is het glas half leeg.

Toch hebben we het hier in Nederland gewoon goed. De economie heeft natuurlijk de laatste jaren klap of klap gekregen, waardoor bijna alle Nederlanders minder te besteden hebben. Maar nog altijd heeft iedere Nederlander voldoende eten en drinken, leven we in vrijheid, worden we door artsen/ziekenhuizen geholpen wanneer ons iets mankeert en kunnen we eens per jaar op vakantie.
Mooie vorm voor de aarde ?
Zelfs de mensen onder de armoedegrens (en dat zijn er de laatste jaren wel meer geworden) worden op verschillende manieren geholpen, waardoor ze een relatief goed bestaan hebben. Denk aan de Voedselbanken, het Leger des Heils, de (bijstands-) uitkeringen, huurtoeslagen en dergelijke.

Hoe anders vergaat het in vele andere delen van de wereld! Je hoeft de televisie maar aan te zetten en je ziet de ellende in Syrië, Oekraïne, Liberia, Irak, Sudan, Israël en noem al die landen maar op. De mens is een raar product. Hebberigheid, egoïsme, religie, haantjesgedrag. Allemaal ingrediënten voor de oorlogen en genocides in de wereld. De mensheid is ziek. Het experiment van 'de schepper', wie dat ook moge zijn (God, Allah?), is faliekant mislukt. 'We' hebben het met z'n allen verkloot.

Het is hoog tijd dat er iemand op de 'reset-knop' drukt. Dan kunnen we overnieuw beginnen. Geef de mensheid een nieuwe kans. Laten we weer beginnen met Adam en Eva. Of nee, laten we kiezen voor Mohammed en Eva. Dat is misschien beter. Zorg er bij de herstart voor dat er geen religie meer is. Geloof allemaal in jezelf, dat is goed genoeg. Heb uw naaste lief, is iets waarvoor je geen bijbels boekje nodig hebt. Zorg dat we deze aardkloot met maximaal één miljard mensen gaan bewonen, dan heeft iedereen genoeg ruimte, voedsel en grondstoffen om het leven aangenaam te maken. Zoals het nu gaat, gaat het echt niet goed. Weet iemand waar die 'reset-knop' te vinden is? Ik wil er wel op drukken....

10 augustus 2014

Hoe is het mogelijk

Bij sommige video's hoef je gewoon geen commentaar te leveren. Kijk maar gewoon naar dit filmpje...

9 augustus 2014

Super-elf

Alhoewel de animo onder de lezers lijkt af te nemen, ben ik wel weer van de partij. Ook dit jaar speel ik mee met de 'Coach van het jaar' competitie van de Leeuwarder Courant. Met een beperkt budget een team samenstellen door van alle Nederlandse voetbalclubs één speler te kiezen.... het lijkt makkelijker dan het in werkelijkheid is!

Ieder jaar denk je vooraf een prachtig elftal te hebben samengesteld, maar ieder jaar is het weer teleurstellend hoe sommige spelers presteren. Het is zaak om de 'verrassing van het seizoen' vanaf het begin in je team te zetten. Of ik die heb? Tsja, de tijd zal het leren. Ik ben begonnen met het volgende team.....


Gisteravond is de eerste wedstrijd (PEC Zwolle - FC Utrecht; uitslag 2-0) gespeeld. Zowel Ryan Thomas als Jens Toornstra scoorden helaas niet. Vanavond maar eens kijken of ik wat meer punten kan scoren.

Vergeet niet te bukken


Een filmliefhebber kun je mij niet noemen. Anderhalf uur of langer kijken naar een thriller of romantische film? Dat duurt mij allemaal veel te lang. Daar heb ik absoluut het geduld niet voor. Een documentaire of een verfilming van een indrukwekkende gebeurtenis, daar kan ik nog wel eens voor gaan zitten. Maar de enige films waar ik echt graag naar kijk zijn comedy's! De humor kan mij niet absurd genoeg zijn. De hilarische films "Airplane" uit de jaren '80 van de vorige eeuw kan ik zelfs nu nog wel tien keer achter elkaar zien.

Van de afgelopen jaren waren The Hangover 1, 2 en 3 mijn favoriete films. Uit The Hangover III komt bovenstaande scene waarin Alan een giraffe heeft gekocht. De giraffe haalt de eindbestemming niet door een (te) laag viaduct. Je ziet de clue al van van ver aankomen, maar ik kan er smakelijk om lachen.

Als zo iets in werkelijkheid gebeurt, dan kan ik er uiteraard minder om lachen. In Zuid Afrika was het afgelopen week het geval. Twee giraffen, of "kameelperde" in het Zuid-Afrikaans, werden in een aanhangwagen vervoerd. Op de snelweg N1 in Pretoria was een viaduct te laag voor de arme dieren. Bukken deden de giraffen niet en dus kwam het vervoer over de weg voortijdig tot een eind. Klik hier voor het Zuid-Afrikaanse nieuwsbericht.

8 augustus 2014

Een mug of een vlieg?

"Nederland wordt momenteel geteisterd door een muggenplaag", schreef de Telegraaf gisteren in de webeditie van de klant. Een Fries zal bij het lezen van deze tekst anders reageren dan een andere inwoner van Nederland. Verschil tussen een mug en een vlieg is er niet in de Friese taal (en de Stads-talen in Friesland).

Het woord 'vlieg' wordt in de Friese taal eigenlijk niet gebruikt. Wij gebruiken hier het woord 'mug' daar waar in de Nederlandse taal 'vlieg' wordt bedoeld. Een (steek)mug is in de Friese taal een 'neef'. 'Neven' zoemen 's nachts om je hoofd als je ligt te slapen. En als je een lekkere lichaamsgeur hebt dan steken ze je ook nog.

Nou ja, eigenlijk bijten ze. Dus eigenlijk zouden ze 'bijtmuggen' moeten heten. Het zijn overigens alleen de vrouwtjes die bijten. Dus des te vreemder is het dat Friezen deze beestjes 'neven' noemen. 'Nichten' had dan meer voor de hand gelegen...toch?

De vrouwtjesmuggen hebben jouw bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes. Van mij mogen ze! Maar blijkbaar ruik is niet lekker of is mijn bloed niet van goede kwaliteit. Daar waar ik vroeger geen oog dicht deed als er zo'n beestje door de slaapkamer vloog. Tegenwoordig kan ik de verdwaalde mug die toch even wat bloed komt halen gewoon negeren en slaap ik rustig verder.

Waar de oorsprong ligt in de afwijkende benaming in de Friese taal is mij niet bekend. Het levert in ieder geval vaak kostelijke spraakverwarring op wanneer Nederlandstaligen met Friestaligen over die vervelende beestjes spreken. Is het nu een mug of een vlieg....??...

7 augustus 2014

Muziek van de week: Volbeat

Vandaag geen uitgebreid bericht van mijn zijde, maar een misschien wel terugkerende rubriek "Muziek van de week". Deze keer de Deense band Volbeat, die zeker nog op mijn verlanglijstje staat. Dit jaar staan ze op Lowlands. En alhoewel ik al vele jaren niet meer op Lowlands ben geweest, begon het deze week toch wel even te kriebelen toen ik hoorde dat iemand nog een kaartje over heeft....

Ik weet dat ik het gewoon niet moet doen, want drie dagen Lowlands trek ik echt niet meer (de reden/oorzaak doe ik hier nu niet uit de doeken, dat komt misschien nog wel eens). Maar toch, zaterdag 16 augustus staan ze om 20.00 uur in de Alpha tent....


6 augustus 2014

Brief versturen onbetaalbaar

"PostNL wil prijs postzegel weer verhogen", las ik maandagavond op de website Nu.nl. Inderdaad, ik las het op internet. Niet in de krant, maar op het wereld wijde web. De krant is echt een achterhaald medium aan het worden. Die zitten ook in de hoek waar de klappen vallen, net zoals PostNL. Waar de kranten uit man en macht advertenties aan de man proberen te brengen, daar kan PostNL niet veel anders dan bezuinigen en het verhogen van de tarieven.

In 1962.... ƒ 0,30
Een postzegel kostte eind 2010 nog 44 cent, inmiddels is dat al opgelopen naar 64 cent. Een stijging van maar liefst 45% in drie jaar tijd. Maar nog altijd is dat niet voldoende om de dalende omzet een halt toe te roepen. Het is nog niet bekend hoeveel de stijging nu bedraagt, maar reken er maar op dat het rond de 70 eurocent uitkomt. Het lijkt me zinvol om nu alvast een flinke voorraad in te slaan. Over een jaar of drie kun je de zegels dan met een mooie winst doorverkopen. Een betere belegging bestaat er niet. Een daling van de prijs valt immers niet meer te verwachten.

Als het zo doorgaat is het over een jaar of tien niet meer te betalen om kaarten/brieven e.d. te versturen. Nou ja, voor zover iemand dat nog doet natuurlijk. Alle post komt tegenwoordig keurig binnen per email. Het versturen van kerstkaarten is voor velen ook al verleden tijd. Een bericht op Facebook of Twitter is de nieuwe standaard. Veel goedkoper! Tsja, we blijven Nederlanders hèh?!

5 augustus 2014

Lippenstift, tattoo's en blote buiken

De Sneekweek trekt allerlei soorten mensen naar onze mooie regio. Voor zowel de sportieveling als de nachtbraker is Sneek en zijn omgeving deze week 'the place to be'. Het Sneekermeer (in Sneek spreekt men overigens over de meer in plaats van het meer) is deze week het domein van de Nederlandse zeilsport. Het grootste watersportevenement op binnenwateren ter wereld.

Op het water strijden meer dan 800 boten voor een podiumplaats in hun klasse. En dus is op en rond het meer het bootjesvolk aanwezig. Het zeilvolk is overdag op het Sneekermeer te vinden, de meesten
Dit geldt niet alleen voor Amsterdam!!!!
blijven daar hangen. Op wat jongelui na die zich 's avonds nog wel in de stad laten zien. Je herkent ze zo. Bruin gekleurd gezicht, stoere zonnebril, zeiljack en een iets te duur waterdicht horloge.

Heel wat anders dan het 'kermisvolk' zullen we maar zeggen. Om de één of andere reden trekt de kermis een bepaald slag volk naar de stad. Daar waar piercings, tatoeages, hotpants, vuurrode lippenstift en snelle auto's tot de standaard uitrusting behoren. Hotpants en lippenstift alleen voor de meisjes natuurlijk. De snelle auto's, die alleen bij verkeersdrempels de maximumsnelheid in acht nemen om de vele spoilers te sparen, worden veelal bestuurd door jonge mannen.
 
Maar al pendelend tussen Stad en Meer kom je tegenwoordig ook een heel ander slag mensen tegen. Ze rijden allemaal op van die opgevoerde fietsen, ook wel E-bikes genoemd. Van die fietsen met trapondersteuning, u weet wel. Met een broodje en thermoskan koffie in de fietstas zoeven ze de jongelui voorbij. De jongelui vaak op een oude stadsfiets met een krat bier achterop. Zestigers... zandalen aan, een hippe cap op de grijze knar en...... tegenwoordig met een overhemd met de knoopjes los.... Echt waar, de blote buik mag getoond worden! Dat denken ze tenminste.... Ik ben er de afgelopen dagen veel tegengekomen.... Het moet toch niet veel gekker worden. Geef mij dan toch maar die jongedames met lipstick, hotpants en tatoeages....

4 augustus 2014

Een nare dag

Het is een periode van feest en verdriet. Terwijl het verdriet om de vliegtuigcrash in Oekraïne nog altijd als een grauwe deken over Nederland ligt, is in Sneek afgelopen vrijdag de Sneekweek begonnen. Na de vlootschouw met afsluitend vuurwerk genieten tienduizenden Snekers en buitenlui inmiddels al enkele dagen van (in willekeurige volgorde) zon, bier, zeilwedstrijden, kermis, muziek en mooie mensen.

Ook vandaag hoort het een feestdag te zijn. Vroeger was de maandag in de Sneekweek een 'rustdag', maar dat is het al lang niet meer. Zowel op het Sneekermeer als in de binnenstad is er van alles te beleven. En toch..... vandaag lukt het me niet om in die typische 'Sneekweek stemming' te komen. Vandaag ben ik in gedachten verzonken, vandaag zijn de gedachten al helemaal niet bij het werk. Nee, er komt niet zo veel uit mijn handen vandaag.

De gedachten zijn bij een oud-collega. Iemand met wie ik vele jaren met plezier heb mogen samenwerken. Ook een Feyenoord-fan in hart en nieren, tsja dat schept een band. Vandaag is deze fijne collega uit het leven gestapt, na lange tijd te hebben gevochten tegen die verschrikkelijke ziekte. Inderdaad, die ziekte die met de letter 'K' begint. Een oneerlijke strijd, een strijd die ze niet kon winnen.... Afgelopen donderdag maakte ze het dappere besluit wereldkundig via social media. Het lichaam wilde niet meer. De strijd was gestreden.

Het hakte er wel even in moet ik zeggen. Niet alleen donderdag, maar eigenlijk het gehele weekeinde spookte het regelmatig door mijn hoofd. En dan vandaag.... Ach, laten we het maar niet over vandaag hebben. Het is gewoon een nare dag. Speciaal voor deze oud-collega heb ik dit filmpje opgezocht. Het is een oudje, ik weet het. Maar ik weet zeker dat ze van dit soort beelden kon genieten. Vaarwel. Of nee, tot ziens!

3 augustus 2014

Wat worden we oud....

Wat maakte ik de blits met mijn walkman, die niet alleen cassettebandjes kon afspelen maar ook nog een radiofunctie had! Een kleine dertig jaar geleden kwamen deze mobiele muziekspelers op de markt, met blitse koptelefoons er bij. Nee, nog niet met 'spiffy' oordopjes, maar gewoon zo'n grote goedkoop ogende koptelefoon op je hoofd.

Dat was lekker handig als je bij de lokale voetbalclub langs de lijn stond en je meteen het radioprogramma 'Langs de Lijn' van de NOS wilde volgen! In die tijd waren er nog geen mobiele telefoons, laat staan dat je een 'app' had waar alle tussenstanden realtime werden bijgehouden. In die tijd moest je tot Studio Sport wachten om de doelpunten van je favoriete clubs te bekijken. Zeven uur 's avonds op zondag.... "Bord op schoot-tijd". Lang geleden dus.....


2 augustus 2014

De Turk krijgt beter aanzien

"Do siëst dur ok weer út as un Turk" (Je ziet er ook weer uit als een Turk), zei mijn moeder vroeger als ik na een middag ravotten of voetballen thuis kwam voor het avondeten. Dat betekende dat ik weer eens vies en vuil was thuisgekomen. Een hele normale uitdrukking die te pas en te onpas werd gebruikt. En alhoewel mevrouw Shephard waarschijnlijk anders zou beweren (zie ook mijn bericht van 28 juli 2014), was daar helemaal niets racistisch aan. Wisten wij veel of Turken nu wel of niet vuil waren, Turken woonden er amper in onze stad. Een verdwaalde Indonesiër of Surinamer misschien, maar verder woonden er in onze wijk sowieso weinig allochtonen. Misschien vonden ze Sneek niet leuk of was Sneek te ver van de Randstad.Wie zal het zeggen.

Vanmorgen heb ik mijn broek ter reparatie weggebracht. De rits is stuk gegaan, terwijl de broek verder nog netjes is. Dus koop ik geen nieuwe, maar laat ik 'm repareren door een lokale kledinghersteller. Vroeger waren er in de stad veel kleine bedrijfjes die kleding repareerden. Maar door de jaren heen zijn die verdrongen door grotere zelfstandige winkels met eigen reparatiediensten. Weer later zijn de grotere zelfstandige winkels op hun beurt verdrongen door (nog grotere) winkelketens die het repareren van kleding uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven elders in het land. Steeds verder bij de eindklant vandaan dus.

Maar...... de kleine kledinghersteller is terug! Veel Nederlanders beheersen het vak niet meer, aangezien de meeste kleding tegenwoordig in Bangladesh, China of bijvoorbeeld Vietnam wordt gemaakt. In Sneek brengen we de kleding tegenwoordig naar "De Turk". Geen idee of deze beste man van Turkse komaf is. Misschien is het wel een Irakees, Iraniër of Egyptenaar. Ik zal het eens vragen. Maar in de volksmond wordt zijn eenmanszaak "De Turk" genoemd. Een prima adres om je kleding te laten herstellen, moet ik zeggen! Het is een man die zijn vak beheerst. Bovendien is de prijs nooit hoog en dat is ook belangrijk. Want we blijven Nederlanders toch?

"De Turk" heeft door de jaren heen dus een hele andere betekenis gekregen zonder dat deze bevolkingsgroep er iets voor heeft moeten doen of laten. Van het stereotype 'vies en vuil' naar 'uitstekend vakman'. Het kan verkeren....

1 augustus 2014

Mooi verlengingsvoorstel

Iedereen heeft wel een mening over banken en verzekeraars. "Zakkenvullers zijn het", hoor je vaak op een verjaardagsvisites. "Graai- en bonuscultuur", is mooi kroegpraat. Daarbij kammen ze alle medewerkers van deze financiële instellingen graag over één kam. Van de directeur tot de koffiejuffrouw (als ze die nog niet hebben wegbezuinigd), iedere medewerker krijgt naast een topsalaris ook nog eens een vette bonus! Yeah right....


Mij hoor je voorlopig niet meer klagen over banken en verzekeraars. Ik heb een prachtig mooi verlengingsvoorstel voor mijn hypotheek ontvangen. Een jaar lang geen rente betalen! Het zou toch niet een foutje zijn? Het staat er toch echt....

31 juli 2014

Promotie Súdwest-Fryslân

De eerste vrijdag van Augustus start traditioneel de Sneekweek met de vlootschouw gevolgd door een spetterend vuurwerk. Vandaag is het donderdag 31 juli, dus morgen is het zo ver! Sneek stroomde deze week vol toeristen. Met boten, tenten en caravans worden alle plekjes in en rond Sneek gevuld. Gezellig!

Een perfecte tijd om dit prachtige filmpje over Súdwest-Fryslân te presenteren, moeten de makers hebben gedacht....

29 juli 2014

Mara is terug

"Ladies and Gentlemen, we got him.... eh...we got her!". Afgelopen zondag schreef ik nog dat er een poes werd vermist, zo'n viervoeter met staart...u weet wel. Tros Vermist was nog niet begonnen aan een uitgebreide speurtocht en ook KRO Spoorloos was nog niet ingeschakeld. Nog voordat de baasjes terug in Nederland zijn (die kunnen elk ogenblik thuis komen), is de oude dame terug op de plek waar ze voor het laatst is gezien. Home, sweet home!

Een wijkbewoner moet het magere beestje over straat hebben zien wankelen en moet toen hebben gedacht "die verwaarloosde kat breng ik naar het asiel". Mager is ze inderdaad en een sprintje afleggen heeft ze al jaren niet meer gedaan, maar het oude besje is niet door mij verwaarloosd.... nee, echt niet!

In het asiel hadden ze haar al de naam Mara gegeven, maar naar die naam luistert ze echt niet. Ze luistert overigens ook niet naar haar werkelijke naam, want het arme diertje is zo goed als doof. Vrijdagmiddag was ze binnengebracht bij het asiel en als ze niet voor 8 augustus was opgehaald had ze zo maar een nieuw baasje gekregen. Tenminste dat lazen we op de website van dierenasiel "De Nomadenhof". Zo ver is het niet gekomen. Vanochtend heb ik haar nog even extra gevoed en geaaid..... Liefdevol drie aaien over de bol!

28 juli 2014

Mag 'Zwarte cross' nog wel?

Het kinderfeest van Sint en Piet staat gelukkig nog lang niet voor de deur, maar de afgelopen weken is er al weer volop gediscussieerd over 'Zwarte' Piet. Zelfs de rechter is er al aan te pas gekomen. In een rechtzaak heeft de rechter gezegd dat 'Zwarte Piet' een kwetsend figuur is voor de zwarte Amsterdammers (dus niet voor zwarte Rotterdammers, of zwarte mensen uit Lutjebroek?) en het veel nadruk legt op het slavernijverleden.

Het is nu gelukkig weer even stil rond het zogenaamde racisme in Nederland, maar zodra de zomer weer ten einde is, zullen we mevrouw Verene Shephard wel weer in de media aantreffen. De VN-functionaris uit
Multiculturele Piet
Jamaica zal niet eerder rusten tot het kinderfeest in Nederland, wat natuurlijk niets met racisme te maken heeft, voorgoed wordt gewijzigd (lees: verpest).

Verene Shephard heeft inmiddels 'uitvoerig onderzoek gedaan' naar het diepgewortelde racisme in Nederland en de invloed die Zwarte Piet heeft op het denkpatroon van de gemiddelde Nederlander. Dus het verbieden van Zwarte Piet is eigenlijk bedoeld om de mensheid in Nederland te redden. Wat fijn dat die Shephard dat voor ons over heeft. Eindelijk gaan mijn ogen open. Wat ben ik eigenlijk racistisch opgevoed!

Ik heb inmiddels een alternatief gevonden op internet (zie foto). Een 'Regenboog Piet' lijkt mij de beste oplossing, waarbij alle kleuren staan voor de multiculturele samenleving die Nederland inmiddels is geworden. Lijkt het u wat mevrouw Shephard? Of zou dit misschien weer te kwetsend zijn voor de homoseksuele Nederlander of voor de inwoners van Terschelling? Zou zit misschien beter op de Gaypride in Amsterdam thuis horen? Ik blijf met u zoeken naar een oplossing, nu ik eindelijk heb ingezien dat u het kinderfeest eigenlijk helemaal niet om zeep wilt helpen.

Mag ik tot slot zo vrij zijn om u te wijzen op de Zwarte Markt in Beverwijk en de Zwarte Cross in het oosten van ons racistische landje? Die namen zijn niet meer van deze tijd mevrouw Shephard. Als u de rechter zo ver heeft gekregen om Zwarte Piet te verbieden, zullen wij dan samen de Zwarte Cross aanpakken ? Wat zegt u mevrouw Shephard ? Heeft Zwarte Cross niets met slavernij en racisme te maken ? Nee, maar dat heeft Zwarte Piet ook niet.Oh......wacht, nu maak ik weer die fout. Zwarte Piet is wel een vorm van racisme.... stom, stom, stom... Het kost gewoon tijd om aan dat idee te wennen!

Edit: het grootse muziek en cross festival werd dit weekeinde gehouden. Klik hier voor meer informatie.

27 juli 2014

Zakken vol met....

Zo maar een tussendoortje op de zondagavond. Misschien levert het mij nog wat op. Het is toch mooi dat we dit mogen meemaken. Augustus 2014 zit vol met weekenden!


Nog meer gemis

Ik zou de titel van dit bericht eigenlijk "You're Missing 2" noemen, maar ik had beloofd om niet te veel Engelse teksten in de titel te gebruiken. Dus heb ik er maar "Nog meer gemis" van gemaakt. Ook dit bericht gaat over het missen van dierbaren, maar nu van een hele andere orde van grootte. Er is namelijk een poes (zo'n huisdier, u weet wel....) verdwenen!

Zelf heb ik geen huisdieren. Tenminste als we spinnen en steekmuggen niet tot de groep huisdieren rekenen. Maar één of twee keer per jaar mag ik op een poes passen. Een oud beestje. Ik schat 16 a 17 jaar oud inmiddels. Ik heb helemaal niets met dieren, maar ik doe het met veel liefde en plezier.
Beetje eten en drinken geven, aai over de bol, soms zelfs twee aaien over de bol (als ik in een goede bui ben). Iedereen tevreden zou je zeggen.....

Maar ja, sinds een paar dagen is het diertje in geen velden of wegen te bekennen. Dus ik begin me nu af te vragen of ik misschien verkeerd voedsel heb gegeven? Had ik misschien drie aaien over de bol moeten geven? Is ze, het is een vrouwtjespoes, zo ontevreden dat ze een ander kosthuis is gaan zoeken? Een zoektocht door de buurt heeft nog niets opgeleverd, dus ik sta op het punt om "Tros Vermist" of "Spoorloos" van de KRO in te schakelen.

Ik heb niet veel tijd meer om dat ondankbare(?) beest te vinden, want de baasjes komen bijna weer thuis. Tot nu toe heb ik nog maar niet laten weten dat er iemand aan de wandel is, maar het moment komt toch steeds dichterbij. Voor de (jonge) kinderen zal het missen van hun viervoeter ongeveer net zo voelen als het gemis wat ik in mijn blogbericht "You're Missing" beschreef, ben ik bang.... Ach, wie weet kan ik vandaag of morgen bericht doen dat alles nog op z'n pootjes is terecht gekomen. Ik kan dan mooi verwijzen naar een ander liedje van Bruce Springsteen: "Kitty's back", alhoewel dat liedje min of meer een verwijzing is naar andere poesjes....