13 augustus 2014

Sancties raken ons hard

Het lijkt wel of heel Nederland verbaast is dat Poetin de sancties, die (onder andere) de Europese Unie Rusland heeft opgelegd, heeft beantwoord met sancties tegen de E.U.. Iedere boerenlul kan toch voorspellen dat Poetin om de opgelegde sancties lacht? Vladimir heeft zelf de schaapjes al op het droge, dus die maakt het niet uit als de Russische economie en de Russische bevolking lijdt onder de sancties vanuit Brussel (of Washington). Als hij zijn spelletje maar kan spelen en zijn aanzien maar niet wordt geschaad.

Dus pakt Rusland de E.U. waar het maar kan. Allereerst op het gebied van voedsel: groente, vlees, fruit etc. Voor miljarden euro's per jaar wordt er naar Rusland geëxporteerd door de landen van de Europese Unie. Nou, voorlopig dus even niet meer. Je zou zeggen dat de 145 miljoen Russen ook moeten eten voor een redelijke prijs. Maar daar heeft Poetin geen boodschap aan. Als hij en zijn vriendjes maar goed kunnen eten, tegen welke prijs maakt hen echt niet uit. Zijn manier van denken, zullen wij als West-Europeanen nooit begrijpen.

What's next? Luchtruim sluiten voor landen van de Europese Unie, Amerika, Canada en Australië? Even om dit immense land heen vliegen is nog niet zo gemakkelijk en dus heel erg kostbaar voor de Europese luchtvaartmaatschappijen. En dus ook voor de passagiers en bedrijven die hun vracht willen vervoeren.

Of misschien laat Poetin de gaskraan wel dichtdraaien? Geen olie meer exporteren naar Europa? Het zou zo maar kunnen. Zo vlak voor de winter invalt geen fossiele brandstoffen meer leveren, zou heel wat landen (lees: burgers en bedrijven) in de problemen kunnen brengen.

Het is niet zo dat ik tegen sancties ben. Absoluut niet. Je kunt hetgeen gebeurt is niet onbestraft laten. Militair ingrijpen is sowieso geen optie. Zo'n grootmacht, met die enorme strijdmacht, is alleen te bestrijden als een groot deel van de wereld mee doet. Dat zou een Derde Wereldoorlog betekenen en wie wil dat nu op zijn geweten hebben? En dus zal je het inderdaad in sancties moeten zoeken. Andere opties zijn er denk ik niet. Maar als je er dan vanuit gaat dat Rusland wel zal inbinden, dan begrijp je er volgens mij niet veel van.

We strompelen zo van de ene crisis in de andere. De financiële crisis is nog lang niet achter de rug.  Sterker nog, door de sancties over en weer kunnen we nog wel eens dieper het moeras in worden getrokken. De Aziatische landen en de landen uit het Midden-Oosten kunnen nog wel eens de winnaars van deze strijd worden. Gisteren lazen we al dat Chinezen Rusland van fruit gaan voorzien. Dit tegen het zere been van de Europese Unie. Die hadden graag gezien dat geen enkel ander land het gat zo opvullen. Tsja, de één zijn dood.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten