24 augustus 2014

Binnenharken en uitkleden

"Verzekeraars zetten het mes in inboedeldekking", lazen we eerder deze week op de website verzekeringsnieuws.nl. Het is afgelopen met de trend van de afgelopen (pak hem beet) vijf jaar, waarin alles mocht......als de (potentiële) klant maar over de streep getrokken kon worden om over te stappen. Wat het kostte maakte niet uit, de ene actie na de andere werd bedacht om maar zo veel mogelijk productie binnen te kunnen slepen. Het vak van acceptant schadeverzekeringen stelde als, je het zo bekijkt, de afgelopen jaren helemaal niets voor. Wie niet mee deed in dit spel, was de klant kwijt.

Oude logo en slogan Reaal
Maar zie hier.... Het tij keert. Rendementen staan onder druk, verzekeraars duiken in de rode cijfers. Premies moeten omhoog, dekkingen versoberd en eigen risico's omhoog om die toenemende stroom met schaden bij te kunnen benen. Dat krijg je als je steeds uitgebreidere dekkingen gaat ontwikkelen,
waarbij praktisch alles is gedekt. Als alles gedekt is, soms buitenshuis nog beter dan binnen de woning, dan is het natuurlijk vragen om problemen. Welnu, de problemen zijn er!

Neem Reaal als voorbeeld. Nog niet zo lang geleden was de slogan "Reaal regelt 't allemaal". Maar we weten allemaal dat de bank/verzekeraar SNS Reaal inmiddels aan het infuus van de Nederlandse staat ligt. De verzekeringspoot mag misschien nog niet eens heel slecht draaien, maar Reaal regelt het al lang niet meer allemaal. Steeds vaker wordt er 'Nee' gezegd, wanneer risico's ter verzekering worden aangeboden. Steeds vaker zijn de premies, eigen risico's en polisvoorwaarden niet meer concurrerend.

Maar niet alleen Reaal is kritischer geworden hoor. Verzekeraars kijken op dit moment weer veel meer naar het rendement. AEGON kondigde afgelopen woensdag veranderingen aan voor de inboedelverzekering. Insiders zagen deze kentering natuurlijk al lang aankomen. Het was gewoon wachten op een verzekeraar die de eerste wilde zijn. Welnu, die zijn er! Als er één schaap over de dam is, dan volgen er meer. Alle mensen die de afgelopen jaren zijn overgestapt naar een andere verzekeraar voor premie, polisvoorwaarden, eigen risico's kunnen nu wel eens bij de verkeerde verzekeraar terecht zijn gekomen. De tijd zal het leren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten