15 augustus 2014

Zwemmen in het riool

Gisteren kwam er wederom mooi sportnieuws uit Berlijn. Ferry Weertman pakte de gouden medaille bij het Europees Kampioenschap Open Water Zwemmen. Op de tien kilometer was de Nederlander de snelste. Eerder deze week was Sharon van Rouwendaal bij de dames ook al de sterkste op de tien kilometer zwemwedstrijd.De Nederlanders zijn al langere tijd succesvol op het open water zwemmen. Wie herinnert zich niet de gouden race van Maarten van der Weide in Peking, ook op de tien kilometer trouwens. Bij de dames was Edith van Dijk jarenlang succesvol.

Als de Amerikanen hier lucht van krijgen, dan zullen ze waarschijnlijk denken dat Nederlanders zomers zwemmend naar hun vrienden of naar het werk gaan. Net zoals Nederlanders 's winters naar hun werk en vrienden schaatsen.....toch Bobby Ilich ? Die Ilich schreef er immers een lachwekkend artikel over op de website International Business Times, nadat de Nederlanders alle medailles wonnen bij het lange baan schaatsen in Sochi.
Baai van Guanabara - © Diogo Diniz Garcia Gome

Het is in ieder geval goed om te lezen dat Nederland opnieuw goede medaille kandidaten heeft voor dit onderdeel. De Olympische Spelen zijn in 2016 in Rio. Het zou mooi zijn als Weertman en Van Rouwendaal ook in Rio kunnen schitteren. Waar ik benieuwd naar ben, is waar deze zwemwedstrijden worden gehouden. Eerder dit jaar hoorden we van de zeilers en surfers dat het buitenwater in en rond Rio zeer vervuild is. Nu komen zeilers en surfers natuurlijk normaal gesproken niet of nauwelijks in het water. Wedstrijdzwemmers natuurlijk wel.

Olympisch kampioen windsurfer Dorian van Rijsselberghe berichtte in december 2013 al van de hoeveelheid dode huisdieren hij voorbij zag drijven in de Baai van Guanabara bij Rio de Janeiro. Zeilster Marrit Bouwmeester zag een hele IKEA-inrichting aan haar voorbij glijden. Iets wat niet bepaald Olympische Spelen waardig is. Het blijkt bovendien zo te zijn dat er 18.000 liter rioolwater per seconde de baai in stroomt. Dat zal over twee jaar, wanneer de spelen worden gehouden, niet veel minder zijn ben ik bang. Het wordt dus 'Open riool zwemmen' in plaats van 'Open water zwemmen'. Ik weet niet of Nederlanders daar wel zo goed in zijn.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten