18 augustus 2014

Always be polite

In de week dat de Verenigde Staten het voortouw namen om in Irak de Yezidi's te ontzetten na de omsingeling door strijders van de Islamitische Staat, zagen we in een voorstad van Saint Louis een ander gezicht van Amerika. Daar waar men in Irak een minderheid beschermd, daar lijkt men in eigen land harder op te treden tegen bepaalde bevolkingsgroepen.

In Ferguson, Missouri (een voorstad van St. Louis) zien we de afgelopen dagen ernstige rellen. Rellen die zijn ontstaan na het doodschieten van een 18-jarige zwarte jongeman door een 28-jarige blanke politieman. Ooggetuigen meldden dat het neerschieten volstrekt onnodig en bovendien beestachtig was. Dit heeft alles te maken met racisme roept een groot deel van de overwegend zwarte bevolking van Ferguson. Maar zonder een onderzoek af te wachten koos de lokale politiechef meteen na het incident kant van de politieagent in kwestie. Ooggetuigen werden niet verhoord, nieuwsreporters die verslag deden werden opgepakt en de naam van de inmiddels geschorste agent werd niet vrijgegeven.

In de VS vinden meer naar racisme neigende incidenten met politieagenten plaats. Het in Nederland bekendste incident vond in Los Angeles plaats, waar een Amerikaan met Afrikaanse roots (Rodney King) in 1992 door blanke agenten in elkaar werd geslagen. Ook daar braken rellen uit. Destijds mede vanwege de vrijspraak van de agenten ondanks dat er videobeelden van het incident waren.

Over een ander incident schreef Bruce Springsteen het nummer "American Skin (41 shots)". In New York City werd in 1999 een 22-jarige West-Afrikaanse immigrant door vier blanke agenten aangezien voor een serieverkrachter. Toen de vermoedelijke dader zijn portemonnee wilde pakken, openden de agenten het vuur. De agenten dachten dat een pistool werd getrokken, maar het slachtoffer was ongewapend. 41 kogels werden afgevuurd, 19 daarvan troffen het slachtoffer. In de rechtszaak die volgde, werden de agenten vrijgesproken.

Ondanks dat Springsteen het nummer American Skin (41 shots) pas in 2014 officieel op CD uitbracht, werd dit confronterende liedje al op 4 juni 2000 live gespeeld. Daar in Atlanta werd het nummer door aanwezige toeschouwers opgenomen, waardoor korte tijd later de hele VS in rep en roer was. Springsteen die juist in zijn hele leven de hardwerkende brandweerlieden, militairen EN politieagenten had gesteund, werd nu in eens door een deel van de New Yorkse politieagenten als verrader gezien.

De grote baas van de politievakbond riep, zonder het liedje te hebben gehoord, de leden van de bond zelfs op om de geplande tien concerten in de Madison Square Garden te boycotten. Zowel als toeschouwer en muziekliefhebber als als diender. Andere agenten vonden juist dat 'The Boss' er goed aan deed om dergelijke kwesties aan de kaak te stellen. Net zoals hij over andere alledaagse zaken schreef. Springsteen zelf liet zich er niet over uit en bleef het nummer tijdens concerten spelen.

De volledige tekst van het nummer "American Skin (41 shots)" vind je HIER, maar het voor mij meest pakkende stuk uit de tekst is:
41 shots, Lena gets her son ready for school
She says, "On these streets, Charles
You've got to understand the rules
If an officer stops you, promise me you'll always be polite
And that you'll never ever run away
Promise Mama you'll keep your hands in sight"
Uiteraard moet iedereen beleefd zijn tegenover politieagenten, waar ook ter wereld. Maar het lijkt wel of de zwarte Amerikanen extra beleefd moeten zijn, om hun leven niet in gevaar te brengen.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten