23 augustus 2014

Silly-season bijna voorbij

De vaderlandse voetbalcompetities zijn twee weken geleden weer begonnen. Gisteravond speelden Heracles en Cambuur hun derde wedstrijd van het seizoen. De Leeuwarders wonnen met 0-1 in Almelo, waardoor trainer Jan de Jonge nu al onder druk staat bij de supporters van Heracles. Ondanks dat Heracles deze zomer behoorlijk wat geroutineerde spelers heeft gehaald, draait het team nog niet. Dat is op zich logisch, want dat heeft tijd nodig. Dit soort clubs raken ieder jaar hun beste spelers kwijt en moeten dan maar weer hopen dat de nieuwelingen net zo goed zijn (of liefst nog iets beter) en snel ingespeeld raken. De supporters verwachten in ieder geval meer dan de spelersgroep kan brengen.

Met dit gegeven hebben overigens bijna alle clubs in Nederland te maken. Alleen de topclubs in Nederland hebben de financiële mogelijkheden om goede spelers aan te trekken. Maar de topclubs worden op hun beurt 'leeggeroofd' door clubs uit het buitenland. Neem Feyenoord. De mooiste club van Nederland heeft deze zomer voor ruim dertig miljoen euro aan spelers moeten verkopen. Als
Jordy Clasie in de laatste 10 dagen van de transferperiode nog wordt verkocht, is er weliswaar 40 miljoen euro binnengekomen. Maar de technische staf kan helemaal opnieuw beginnen een team op te bouwen.  Het leeuwendeel van de transferopbrengsten zijn nodig om schulden af te lossen, een klein deel kan worden gebruikt om spelers aan te kopen.

Veelal zijn de spelers verkocht aan clubs die nog veel hogere schulden dan Feyenoord heeft, maar die niet zo streng worden gecontroleerd door de nationale voetbalbonden. Of aan clubs die een rijke Arabier of Rus als eigenaar hebben, die zorgt dat de jaarlijkse verliezen van tientallen miljoenen euro's worden opgevangen. Sinds de komst van de Champions League en sinds de komst van rijke clubeigenaren (Russen, Saudi's, Chinezen) is het voetbal verziekt. Met geld is alles te koop, de verschillen tussen arm en rijk zijn enorm geworden. De rijke clubs verdelen de prijzen en de rest speelt op haar eigen niveau een balletje mee. En de UEFA ? Die doet nog veel te weinig! Het Financial Fair Play is ingevoerd, maar de daar vinden Abramovich (eigenaar Chelsea FC) en consorten wel weer een list op.

De transfermarkt is nog een kleine twee weken open. Het kan zo maar zijn dat een club als Sportclub Heerenveen, dat sterspeler Hakim Ziyech afgelopen week zag vertrekken naar FC Twente, nog één of twee spelers kwijt raakt.Vanavond speelt Heerenveen thuis tegen Excelsior. Wie Ziyech en de geschorste Van der Berg zullen vervangen, is nog een raadsel. Waarschijnlijk zullen de jonkies Sinkgraven en Thorsby (beide nog geen 20 jaar oud) in de basis starten. Zullen zij over twee weken, wanneer de transfermarkt sluit nog steeds als basisspeler worden gebruikt? Goede spelers hoor, maar of men daar de oorlog mee wint is nog maar de vraag.

Wat we wel weten, is dat over twee weken de trainers echt kunnen bouwen aan een team, maar dan is de competitie al vijf weken oud. In Engeland noemen ze het 'Silly-season', een krankzinnige periode waarin er iedere dag wel andere spelers op het trainingsveld kunnen staan. Silly-season is bijna voorbij....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten