2 augustus 2014

De Turk krijgt beter aanzien

"Do siëst dur ok weer út as un Turk" (Je ziet er ook weer uit als een Turk), zei mijn moeder vroeger als ik na een middag ravotten of voetballen thuis kwam voor het avondeten. Dat betekende dat ik weer eens vies en vuil was thuisgekomen. Een hele normale uitdrukking die te pas en te onpas werd gebruikt. En alhoewel mevrouw Shephard waarschijnlijk anders zou beweren (zie ook mijn bericht van 28 juli 2014), was daar helemaal niets racistisch aan. Wisten wij veel of Turken nu wel of niet vuil waren, Turken woonden er amper in onze stad. Een verdwaalde Indonesiër of Surinamer misschien, maar verder woonden er in onze wijk sowieso weinig allochtonen. Misschien vonden ze Sneek niet leuk of was Sneek te ver van de Randstad.Wie zal het zeggen.

Vanmorgen heb ik mijn broek ter reparatie weggebracht. De rits is stuk gegaan, terwijl de broek verder nog netjes is. Dus koop ik geen nieuwe, maar laat ik 'm repareren door een lokale kledinghersteller. Vroeger waren er in de stad veel kleine bedrijfjes die kleding repareerden. Maar door de jaren heen zijn die verdrongen door grotere zelfstandige winkels met eigen reparatiediensten. Weer later zijn de grotere zelfstandige winkels op hun beurt verdrongen door (nog grotere) winkelketens die het repareren van kleding uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven elders in het land. Steeds verder bij de eindklant vandaan dus.

Maar...... de kleine kledinghersteller is terug! Veel Nederlanders beheersen het vak niet meer, aangezien de meeste kleding tegenwoordig in Bangladesh, China of bijvoorbeeld Vietnam wordt gemaakt. In Sneek brengen we de kleding tegenwoordig naar "De Turk". Geen idee of deze beste man van Turkse komaf is. Misschien is het wel een Irakees, Iraniër of Egyptenaar. Ik zal het eens vragen. Maar in de volksmond wordt zijn eenmanszaak "De Turk" genoemd. Een prima adres om je kleding te laten herstellen, moet ik zeggen! Het is een man die zijn vak beheerst. Bovendien is de prijs nooit hoog en dat is ook belangrijk. Want we blijven Nederlanders toch?

"De Turk" heeft door de jaren heen dus een hele andere betekenis gekregen zonder dat deze bevolkingsgroep er iets voor heeft moeten doen of laten. Van het stereotype 'vies en vuil' naar 'uitstekend vakman'. Het kan verkeren....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten