10 september 2014

Pak de ouderen

De derde dinsdag in september staat weer voor de deur. Tijd voor Prinsjesdag, de dag dat het kabinet met nieuwe maatregelen komt. Vroeger was het tot Prinsjesdag afwachten wat 'de hoge heren' weer hadden bedacht, tegenwoordig lekt bijna alles al uit voordat er een definitief akkoord tussen de partijen is gesloten. Ook dit jaar is al weer het nodige naar buiten gekomen. Het meest in het oog springende is dat de ouderen door dit kabinet hard zullen worden aangepakt. Die oudjes hebben tegenwoordig een veel te hoog inkomen en een veel te hoog vermogen, dus die kunnen wel wat missen.... Toch?

De Telegraaf kwam vorige week al met een artikel over de inkomens- en vermogensgroei bij ouderen. Als je het vergelijkt met andere leeftijdsgroepen dan zal daar best een kern van waarheid in zitten, maar zou het niet zo zijn dat de inkomensverschillen en het verschil in vermogen binnen de
leeftijdsgroepen ook behoorlijk groot zijn? Zou het CBS ook hebben onderzocht hoe groot het verschil is tussen 'Jan met de Pet Sr.' en 'type bankdirekteur Sr.'? Eerstgenoemde met een mager pensioentje en misschien nog een hypotheekvrije eigen woning. 'Bankdirekteur Sr.' met een riant pensioen, twee of drie afbetaalde woningen EN één miljoen euro op de (voorheen Zwitserse) bankrekening.

In het geval van Jan met de Pet Sr. zit het eventueel aanwezige vermogen veelal in stenen, een vette bankrekening hebben zij vaak niet. In politiek Nederland wordt dan al snel geroepen dat ze hun eigen huis dan maar moeten opeten. Maar hoe zou men dat in vredesnaam moeten doen? Gaat de overheid deze mensen een hypotheek verstrekken, zodat zij hun dagelijkse kost en de benodigde zorg kunnen inkopen? Banken zullen deze groep ouderen geen geld meer willen lenen. Of moeten de oudjes hun huis maar verkopen om dan bij de kinderen in te trekken? Verzorgingshuizen worden immers gesloten en betaalbare huurwoningen worden niet meer gebouwd.

Het wordt weer een boeiende tijd.... Iedereen redeneert vanuit zijn eigen straatje. Als werkende Nederlander zou ik volgens de voorspellingen er volgend jaar iets op vooruitgaan. De koopkracht stijgt weer. Hmmm, dat mag ook wel weer eens na jaren van achteruitgang. De ouderen zullen roepen dat ze jarenlang hard hebben gewerkt voor hun pensioentje en dat dat dus niet mag worden gekort. Ze hebben gelijk, maar aan de andere kant moeten wij nu hard werken om hun pensioenen te kunnen betalen. Beetje eerlijk delen lijkt me niet verkeerd. Wie de wijsheid in pacht heeft, mag het zeggen. Hoe dan ook, veel invloed hebben wij als gewone stervelingen niet....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten