11 september 2014

Twentyfour-seven

Vandaag is het 11 september, 'Nine-eleven' op z'n Engels. Een dag die voor altijd zal blijven herinneren aan die verschrikkelijke aanslagen in Amerika. Die dag veranderden de politieke, economische en militaire verhoudingen in de wereld. Onvoorstelbaar wat voor impact zo'n gebeurtenis heeft op de mensheid. Net als zovele van u weet ik nog precies waar ik was, wat ik deed en hoe ik reageerde op de beelden die vanuit New York binnen kwamen.

Op kantoor in Koudum, Zuidwest Friesland, werden wij gebeld door de echtgenoot van een collega. Of we de televisie ook aan hadden staan, was de vraag. Dat hadden we wel, maar zoals zo vaak stond
die op teletekst (beurskoersen), stond het geluid uit en keken we geen van allen naar de beeldbuis. Dus nee, we hadden geen idee wat er aan de hand was. Het telefoontje kwam nog voordat het tweede toestel het W.T.C. binnen was gevlogen. De rest van de middag hebben we vol ongeloof naar het beeldscherm zitten staren en kwam er van werken niet veel meer terecht.

Ieder jaar doet deze dag mij om de één of andere reden altijd even terugdenken EN vooruit kijken in de tijd. Hoe staan we er zoveel jaar later voor in de wereld en waar gaat dit heen? Vandaag is het 13 jaar geleden. Er is heel veel veranderd sindsdien. Helaas zijn die veranderingen niet positief te noemen. De Verenigde Staten van Amerika hebben direct na deze aanslagen aangegeven de daders te zullen straffen. We kennen nu allemaal de verhalen van Al Qaida, Osama Bin Laden, de Taliban en moslim fundamentalisten in het algemeen. De VS en daarmee ook de bondgenoten van dit immense land waren vanaf 9/11 definitief 'in staat van oorlog' met de radicale moslims waar dan ook ter wereld. Dat zal ben ik bang ook niet meer veranderen.

Anno 2014 weten we hoe de kwesties in Irak en Afghanistan zijn afgelopen. Hoe goed de intenties van het westen misschien ook zijn geweest, het uiteindelijke resultaat van de bemoeienissen is vele malen erger dan het in het verleden is geweest. Hoe harder de westerse wereld blaft, hoe groter en fanatieker de tegenstander lijkt te worden. Het is slechts een kwestie van tijd dat er weer aanslagen zullen worden gepleegd met een zelfde impact als 9/11. Ondanks de enorme beveiligingsmaatregelen op vliegvelden, bij bezienswaardigheden, sportevenementen en dergelijke. Op een dag in de (nabije) toekomst zullen we weer vol ongeloof naar de beeldbuis staren en zal er weer een datum in ons geheugen worden gegrift. Misschien wel 24 juli, dan noemen we het 'twentyfour-seven' want 'seven-twentyfour' bekt niet zo lekker....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten