3 september 2014

"Op en top prof"

Het is 3 september 2014, de transfermarkt is voor de meeste Europese landen dicht (op o.a. Rusland Turkije en Portugal na). De selecties zijn rond, er kunnen geen spelers meer worden aangetrokken. De voetbalclubs kunnen zich eindelijk echt gaan voorbereiden op een lang voetbalseizoen. Nou ja, bijna dan....want eerst waaien veel spelers uit voor (oefen)interlands! Wie ooit heeft bedacht om zo vroeg in het seizoen interlands te plannen, die denkt ook totaal niet aan de belangen van de clubs. Te belachelijk voor woorden als je er goed over nadenkt.

Angel Di Maria, de duurste aankoop van Louis
Terugkijkend op de zomerse transferperiode vallen een aantal zaken op. Allereerst valt op dat de Nederlandse transfermarkt op lijkt te leven. Voor maar liefst 131 miljoen euro zijn er spelers verkocht, voor 32 miljoen euro gekocht. Per saldo een positief resultaat van 99 miljoen euro. Een positief saldo is voor Nederland normaal, want wij zijn nu eenmaal een opleidingsland. De hoogte is wel spectaculair. De hoogste som werd bovendien betaald voor een middelmatige voetballer. Blind vertrok voor 17,5 miljoen euro naar Manchester United. Begrijp me niet verkeerd, ik vind Daley een bruikbare voetballer aan de linkerkant, maar om daar zo veel geld voor neer te tellen....

Ten tweede viel op dat Engelse clubs voor meer dan 1 miljard euro aan spelers hebben gekocht (en voor ruim 500 miljoen hebben verkocht). Manchester United stond toch nooit bekend als een 'koopclub', de nieuw aangestelde coach Louis van Gaal stond bekend als een opbouwcoach. Maar de wiskundige formule 'min keer min is plus' is hier zeker van toepassing. United gaf bijna 200 miljoen euro uit aan nieuwe spelers en geloof mij maar.... het gaat ze niet bij de eerste drie brengen! Nog altijd kunnen ze niet tegen Chelsea FC, Arsenal en stadgenoot Manchester City op. Het elftal van Van Gaal is totaal niet uitgebalanceerd, dus het lijkt uitgesloten dat Louis een mooi seizoen tegemoet gaat.

Het derde wat opviel was het verschil in salaris. Op de laatste dag voor het sluiten van de transferperiode haalde datzelfde Manchester United nog even Radamel Falcao naar de Premier League. De Colombiaan wordt gehuurd van Monaco met een optie tot koop. Op zich al een vreemde constructie voor dergelijke topspelers, maar dat is nog tot daar aan toe. De 28-jarige aanvaller krijgt naar verluid een salaris van € 436.000,00 per week. Ja, dat staat er goed.... per week! Ik hoop maar dat die arme jongen rond kan komen, anders moet ie nog naar het filiaal van de voedselbank in Manchester ook.

Bron: voetbalzone.nl
Tegenover het enorme salaris van deze (in mijn ogen) overschatte voetballer staat het contract van Wesley de Ruiter. De eveneens 28-jarige keeper speelde in zijn loopbaan voor FC Den Bosch, Excelsior en wederom FC Den Bosch, maar zat tot voor kort zonder club. Tot voor kort, want inmiddels heeft hij een contract getekend bij R.K.C. in Waalwijk. Een amateurcontract wel te verstaan, want de Rooms Katholieke Combinatie heeft geen geld om een profcontract aan te bieden. Toch noemt Remco Oversier, algemeen directeur van R.K.C., de nieuwe keeper "een op en top prof". Kan het ironischer ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten