13 september 2014

Muziek van de week: U2

Afgelopen week kwam de nieuwe CD van U2 uit. Bono en Co. hebben de CD gratis beschikbaar gemaakt via iTunes. Dus voor de liefhebbers.... snel ophalen voordat het te laat is! Ik heb 'm inmiddels twee keer in zijn geheel geluisterd. Het is relaxte muziek, maar niet echt mijn smaak.

Een grote U2 fan ben ik ook nooit geweest trouwens. In een grijs verleden ben ik wel eens bij een concert van U2 geweest in Rotterdam (De Kuip) en dat was zeer zeker de moeite waard. Het moet begin jaren '90 zijn geweest, waarschijnlijk met de Achtung Baby tour, al weet ik dat niet zeker. Wat mij betreft was U2 toen al over hun hoogtepunt heen hahaha. De Rattle en Hum CD was en is wat mij betreft het hoogtepunt van de carrière van deze Ierse band.

Vandaag kies ik voor een nummer van de CD All That You Can't Leave Behind uit 2000, omdat het vandaag weer zo'n heerlijke nazomerdag is.....

12 september 2014

Computer weigert dienst

Twee dagen zonder computer is voor een digiholic als ik een hele grote straf. Mijn tablet deed het nog wel, maar mijn PC.... ja, ik heb nog zo´n ouderwetse Personal Computer.... die wilde niet meer opstarten. Iets met de gebruikers interface of zoiets. In ieder geval wilde Windows niet doen wat ik van hem (of is het een haar?) vroeg.

Gelukkig heb ik wel wat verstand van computers, dus inmiddels heb ik het systeem weer aan de praat. Maar helaas heb ik nog wel even werk om alle programma's,instellingen en documenten weer terug te plaatsen. Want ik heb wel de harde schijf moeten formatteren....grrrrr!Heel veel tijd heb ik dit weekeinde niet, zoals het nu lijkt. Dat betekent dat ik aan deze blog waarschijnlijk helemaal niet toekom, maar ik beloof jullie dat ik dat snel zal goedmaken. Voor nu wens ik u allen een fijn weekend toe. Tot snel!

11 september 2014

Twentyfour-seven

Vandaag is het 11 september, 'Nine-eleven' op z'n Engels. Een dag die voor altijd zal blijven herinneren aan die verschrikkelijke aanslagen in Amerika. Die dag veranderden de politieke, economische en militaire verhoudingen in de wereld. Onvoorstelbaar wat voor impact zo'n gebeurtenis heeft op de mensheid. Net als zovele van u weet ik nog precies waar ik was, wat ik deed en hoe ik reageerde op de beelden die vanuit New York binnen kwamen.

Op kantoor in Koudum, Zuidwest Friesland, werden wij gebeld door de echtgenoot van een collega. Of we de televisie ook aan hadden staan, was de vraag. Dat hadden we wel, maar zoals zo vaak stond
die op teletekst (beurskoersen), stond het geluid uit en keken we geen van allen naar de beeldbuis. Dus nee, we hadden geen idee wat er aan de hand was. Het telefoontje kwam nog voordat het tweede toestel het W.T.C. binnen was gevlogen. De rest van de middag hebben we vol ongeloof naar het beeldscherm zitten staren en kwam er van werken niet veel meer terecht.

Ieder jaar doet deze dag mij om de één of andere reden altijd even terugdenken EN vooruit kijken in de tijd. Hoe staan we er zoveel jaar later voor in de wereld en waar gaat dit heen? Vandaag is het 13 jaar geleden. Er is heel veel veranderd sindsdien. Helaas zijn die veranderingen niet positief te noemen. De Verenigde Staten van Amerika hebben direct na deze aanslagen aangegeven de daders te zullen straffen. We kennen nu allemaal de verhalen van Al Qaida, Osama Bin Laden, de Taliban en moslim fundamentalisten in het algemeen. De VS en daarmee ook de bondgenoten van dit immense land waren vanaf 9/11 definitief 'in staat van oorlog' met de radicale moslims waar dan ook ter wereld. Dat zal ben ik bang ook niet meer veranderen.

Anno 2014 weten we hoe de kwesties in Irak en Afghanistan zijn afgelopen. Hoe goed de intenties van het westen misschien ook zijn geweest, het uiteindelijke resultaat van de bemoeienissen is vele malen erger dan het in het verleden is geweest. Hoe harder de westerse wereld blaft, hoe groter en fanatieker de tegenstander lijkt te worden. Het is slechts een kwestie van tijd dat er weer aanslagen zullen worden gepleegd met een zelfde impact als 9/11. Ondanks de enorme beveiligingsmaatregelen op vliegvelden, bij bezienswaardigheden, sportevenementen en dergelijke. Op een dag in de (nabije) toekomst zullen we weer vol ongeloof naar de beeldbuis staren en zal er weer een datum in ons geheugen worden gegrift. Misschien wel 24 juli, dan noemen we het 'twentyfour-seven' want 'seven-twentyfour' bekt niet zo lekker....

10 september 2014

Pak de ouderen

De derde dinsdag in september staat weer voor de deur. Tijd voor Prinsjesdag, de dag dat het kabinet met nieuwe maatregelen komt. Vroeger was het tot Prinsjesdag afwachten wat 'de hoge heren' weer hadden bedacht, tegenwoordig lekt bijna alles al uit voordat er een definitief akkoord tussen de partijen is gesloten. Ook dit jaar is al weer het nodige naar buiten gekomen. Het meest in het oog springende is dat de ouderen door dit kabinet hard zullen worden aangepakt. Die oudjes hebben tegenwoordig een veel te hoog inkomen en een veel te hoog vermogen, dus die kunnen wel wat missen.... Toch?

De Telegraaf kwam vorige week al met een artikel over de inkomens- en vermogensgroei bij ouderen. Als je het vergelijkt met andere leeftijdsgroepen dan zal daar best een kern van waarheid in zitten, maar zou het niet zo zijn dat de inkomensverschillen en het verschil in vermogen binnen de
leeftijdsgroepen ook behoorlijk groot zijn? Zou het CBS ook hebben onderzocht hoe groot het verschil is tussen 'Jan met de Pet Sr.' en 'type bankdirekteur Sr.'? Eerstgenoemde met een mager pensioentje en misschien nog een hypotheekvrije eigen woning. 'Bankdirekteur Sr.' met een riant pensioen, twee of drie afbetaalde woningen EN één miljoen euro op de (voorheen Zwitserse) bankrekening.

In het geval van Jan met de Pet Sr. zit het eventueel aanwezige vermogen veelal in stenen, een vette bankrekening hebben zij vaak niet. In politiek Nederland wordt dan al snel geroepen dat ze hun eigen huis dan maar moeten opeten. Maar hoe zou men dat in vredesnaam moeten doen? Gaat de overheid deze mensen een hypotheek verstrekken, zodat zij hun dagelijkse kost en de benodigde zorg kunnen inkopen? Banken zullen deze groep ouderen geen geld meer willen lenen. Of moeten de oudjes hun huis maar verkopen om dan bij de kinderen in te trekken? Verzorgingshuizen worden immers gesloten en betaalbare huurwoningen worden niet meer gebouwd.

Het wordt weer een boeiende tijd.... Iedereen redeneert vanuit zijn eigen straatje. Als werkende Nederlander zou ik volgens de voorspellingen er volgend jaar iets op vooruitgaan. De koopkracht stijgt weer. Hmmm, dat mag ook wel weer eens na jaren van achteruitgang. De ouderen zullen roepen dat ze jarenlang hard hebben gewerkt voor hun pensioentje en dat dat dus niet mag worden gekort. Ze hebben gelijk, maar aan de andere kant moeten wij nu hard werken om hun pensioenen te kunnen betalen. Beetje eerlijk delen lijkt me niet verkeerd. Wie de wijsheid in pacht heeft, mag het zeggen. Hoe dan ook, veel invloed hebben wij als gewone stervelingen niet....

8 september 2014

Antilliaanse gezegden

Wanneer je veel op internet bent, zoals ik, dan kom je de leukste dingen tegen. Filmpjes, foto's, maar ook mooie verhaaltjes of mooie spreuken. Ik kan verschrikkelijk lachen om versprekingen, verkeerd gebruikte spreekwoorden of verkeerde vertalingen. "Make that the cat wise" is bijvoorbeeld een prachtige website met 'dunglish'.... dutch english dus. Ze zijn ook op Facebook te volgen te volgen.

Op een website kwam ik afgelopen week een mooi voorbeeld tegen van gemixte gezegden. Ene Jacques had blijkbaar veel betekent voor de onderneming, dus die verdiende het om in het zonnetje te worden gezet. De schrijver van de tekst had 'm graag met een bloemetje willen verrassen, denk ik. Tsja, dan krijg je dus dit....


Een mooi voorbeeld van Antilliaanse gezegden zullen we maar zeggen. Hieronder nog een paar van die gezegden:
- Hij ging plankgas op z'n rem staan
- Dat bepaal ik zelf wel uit.
- Ik ga niet met jou onder discussie.
- Ik weet het zeker, denk ik.
- Dit steekt er met kop en schotel bovenuit.
- Dat is er met de paplepel ingeslagen.
- Dat is niet tegen Dobermannsoren gezegd

7 september 2014

P.E. perikelen

De afgelopen week heb ik wat minder tijd gehad voor het schrijven op mijn blog. Niet dat ik geen inspiratie had of zo, maar gewoon omdat er weinig tijd is geweest om een stukje te schrijven. Donderdag 28 augustus 2014 ontvingen we een deel van het nieuwe cursusmateriaal. Twee van de drie boeken van elk 180 pagina's zijn binnen, dus ik ben weer druk met de studie.

Deze keer gaat het om het behouden van de diploma's die ik nodig heb om in de assurantiewereld werkzaam te blijven. Permanente Educatie noemt men dat. De vorige P.E. cursussen stelden qua voorbereiding vrij weinig voor, maar waren wel heel goed van opzet. De overheid heeft echter bepaald dat de financiële sector nog harder moet vechten om de kennis paraat te houden. En dus heeft men in al haar wijsheid bepaalt dat er weer een WFT-cursus moest komen.

Aan de ene kant is dat natuurlijk goed, we willen de klant natuurlijk zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn. Maar zoals het nu gaat, lijkt het een beetje door te draaien. Een deel van de nieuwe cursus is herhaling en gaat over zaken waar ik dagelijks mee bezig ben, dus dat heb ik snel 'geleerd'. Maar een groot gedeelte van de leerstof is voor mij een 'ver van mijn bed show' en dus moet ik daar behoorlijk wat tijd en energie in steken.

Tijd krijgen we echter amper. Sommige collega's moeten over circa een maand al examen afleggen, terwijl het cursusmateriaal nog niet compleet is. Zelf heb ik iets langer de tijd, maar aangezien de wereld gewoon doordraait is de tijd ook voor mij beperkt om de lesstof eigen te maken.

5 september 2014

Muziek van de week: The Kinks

Jullie dachten misschien dat ik voor de rubriek 'Muziek van de week' wel voor Level 42 zou kiezen, gezien mijn korte bericht van vorige week woensdag. Maar niets is minder waar, met Level 42 had en heb ik niet zo veel. Deze week kies ik voor The Kinks, omdat deze populaire sixties band heeft aangekondigd om (waarschijnlijk) weer bij elkaar te komen. Gitarist Dave Davies moet nog even worden overtuigd door broer Ray, maar "ook zonder Dave gaat het project door", aldus Ray.

Vroeger draaide ik de nummers "Lola" en "You really got me" grijs, vandaag kies ik voor de laatste....

3 september 2014

"Op en top prof"

Het is 3 september 2014, de transfermarkt is voor de meeste Europese landen dicht (op o.a. Rusland Turkije en Portugal na). De selecties zijn rond, er kunnen geen spelers meer worden aangetrokken. De voetbalclubs kunnen zich eindelijk echt gaan voorbereiden op een lang voetbalseizoen. Nou ja, bijna dan....want eerst waaien veel spelers uit voor (oefen)interlands! Wie ooit heeft bedacht om zo vroeg in het seizoen interlands te plannen, die denkt ook totaal niet aan de belangen van de clubs. Te belachelijk voor woorden als je er goed over nadenkt.

Angel Di Maria, de duurste aankoop van Louis
Terugkijkend op de zomerse transferperiode vallen een aantal zaken op. Allereerst valt op dat de Nederlandse transfermarkt op lijkt te leven. Voor maar liefst 131 miljoen euro zijn er spelers verkocht, voor 32 miljoen euro gekocht. Per saldo een positief resultaat van 99 miljoen euro. Een positief saldo is voor Nederland normaal, want wij zijn nu eenmaal een opleidingsland. De hoogte is wel spectaculair. De hoogste som werd bovendien betaald voor een middelmatige voetballer. Blind vertrok voor 17,5 miljoen euro naar Manchester United. Begrijp me niet verkeerd, ik vind Daley een bruikbare voetballer aan de linkerkant, maar om daar zo veel geld voor neer te tellen....

Ten tweede viel op dat Engelse clubs voor meer dan 1 miljard euro aan spelers hebben gekocht (en voor ruim 500 miljoen hebben verkocht). Manchester United stond toch nooit bekend als een 'koopclub', de nieuw aangestelde coach Louis van Gaal stond bekend als een opbouwcoach. Maar de wiskundige formule 'min keer min is plus' is hier zeker van toepassing. United gaf bijna 200 miljoen euro uit aan nieuwe spelers en geloof mij maar.... het gaat ze niet bij de eerste drie brengen! Nog altijd kunnen ze niet tegen Chelsea FC, Arsenal en stadgenoot Manchester City op. Het elftal van Van Gaal is totaal niet uitgebalanceerd, dus het lijkt uitgesloten dat Louis een mooi seizoen tegemoet gaat.

Het derde wat opviel was het verschil in salaris. Op de laatste dag voor het sluiten van de transferperiode haalde datzelfde Manchester United nog even Radamel Falcao naar de Premier League. De Colombiaan wordt gehuurd van Monaco met een optie tot koop. Op zich al een vreemde constructie voor dergelijke topspelers, maar dat is nog tot daar aan toe. De 28-jarige aanvaller krijgt naar verluid een salaris van € 436.000,00 per week. Ja, dat staat er goed.... per week! Ik hoop maar dat die arme jongen rond kan komen, anders moet ie nog naar het filiaal van de voedselbank in Manchester ook.

Bron: voetbalzone.nl
Tegenover het enorme salaris van deze (in mijn ogen) overschatte voetballer staat het contract van Wesley de Ruiter. De eveneens 28-jarige keeper speelde in zijn loopbaan voor FC Den Bosch, Excelsior en wederom FC Den Bosch, maar zat tot voor kort zonder club. Tot voor kort, want inmiddels heeft hij een contract getekend bij R.K.C. in Waalwijk. Een amateurcontract wel te verstaan, want de Rooms Katholieke Combinatie heeft geen geld om een profcontract aan te bieden. Toch noemt Remco Oversier, algemeen directeur van R.K.C., de nieuwe keeper "een op en top prof". Kan het ironischer ?

2 september 2014

De 'R'

De zomer is (zo goed als) voorbij, de scholen weer begonnen, het gros van de Nederlanders weer naar de baas. Gisteren was het 1 september 2014. De 'R' is weer in de maand, we gaan weer een maand of acht uitkijken naar het voorjaar en de zomer van 2015.

Laatste stukje oranjekoek...
Voor mij persoonlijk betekent september ook het begin van een 'afvalRace'. De overtollige kilootjes moeten er nu echt weer af. Afgelopen zondag heb ik het laatste (verjaardags)taartje genomen. Het oranjekoekstukje smaakte eigenlijk al niet echt meer. Bij iedere hap kreeg ik meer het besef dat het meer dan genoeg is geweest. Vanaf gisteren, 1 september 2014, wordt er niet meer gesnaaid. Het is tijd om weer wat meer in beweging te komen en de lekkere hapjes en drankjes te laten staan.

Iedere middag/avond staat er een fikse wandeling op het programma. Met mooi weer in de buitenlucht, met slecht weer op de loopband. Beginnend met vier kilometer, maar als snel oplopend naar zes of zeven kilometer per dag. In de weekeinden wellicht naar tien kilometer of meer. Mijn doelstelling is niet alleen afvallen, maar vooral ook de Mar-athon op 21 juni 2015. Ik weet dat het nog lang duurt voordat het rondje om het Sneekermeer wordt gelopen, maar de training kan niet vroeg genoeg beginnen. Bovendien groei ik dicht als ik niet radicaal mijn levensstijl ga wijzigen....

1 september 2014

Mooi verlengingsvoorstel (2)

Op 1 augustus jongstleden liet ik jullie het verlengingsvoorstel voor mijn hypotheek zien. Tot 1 juli 2015 hoefde ik geen hypotheekrente te betalen, stond in de brief van de hypotheekverstrekker. Natuurlijk was dat een foutje, dus dat hier een correctie zou volgen was te verwachten. Dit weekend lag de bevestiging in de brievenbus, vandaag is er voor het eerst de lagere hypotheekrente van mijn rekening afgeschreven.

Ontwikkeling hypotheekrentes (bron: geldreview.nl)
In plaats van 0,0% bedraagt de rente tot 1 juli 2015 2,1%. Ruim één procent lager dan de afgelopen jaren het geval was! Dat is ook hetgeen waarop ik had gerekend, dus ik ben voorlopig weer een tevreden mens. Op naar de volgende verlenging! Gezien het feit dat de hypotheekrente nog altijd dalende is en de marges van de banken nog steeds groot zijn (en groter worden), wordt het de komende jaren alleen maar beter voor huizenbezitters.

In tegenstelling tot de daling van de hypotheekrentes worden de huren alleen maar verhoogd, soms wel met vier tot vijf procent per jaar. Als dat vijf jaar achter elkaar gebeurt, dan betaal je als huurder over vijf jaar een kwart meer dan nu het geval is. Huren wordt daardoor bijna onbetaalbaar. Helemaal gezien het feit dat de huursubsidies alleen maar worden verlaagd.

De hamvraag is natuurlijk: "wanneer gaan de rentes weer stijgen?". Voordat de stijging inzet moet ik de hypotheekrente voor langere tijd vastzetten natuurlijk. Dit jaar heb ik gekozen voor verlenging met één jaar, maar volgend jaar kan ik wel weer eens voor een verlenging van tien jaar kiezen. Maar gelukkig hoef ik de keuze pas over een maand of negen te maken.....