31 juli 2014

Promotie Súdwest-Fryslân

De eerste vrijdag van Augustus start traditioneel de Sneekweek met de vlootschouw gevolgd door een spetterend vuurwerk. Vandaag is het donderdag 31 juli, dus morgen is het zo ver! Sneek stroomde deze week vol toeristen. Met boten, tenten en caravans worden alle plekjes in en rond Sneek gevuld. Gezellig!

Een perfecte tijd om dit prachtige filmpje over Súdwest-Fryslân te presenteren, moeten de makers hebben gedacht....

29 juli 2014

Mara is terug

"Ladies and Gentlemen, we got him.... eh...we got her!". Afgelopen zondag schreef ik nog dat er een poes werd vermist, zo'n viervoeter met staart...u weet wel. Tros Vermist was nog niet begonnen aan een uitgebreide speurtocht en ook KRO Spoorloos was nog niet ingeschakeld. Nog voordat de baasjes terug in Nederland zijn (die kunnen elk ogenblik thuis komen), is de oude dame terug op de plek waar ze voor het laatst is gezien. Home, sweet home!

Een wijkbewoner moet het magere beestje over straat hebben zien wankelen en moet toen hebben gedacht "die verwaarloosde kat breng ik naar het asiel". Mager is ze inderdaad en een sprintje afleggen heeft ze al jaren niet meer gedaan, maar het oude besje is niet door mij verwaarloosd.... nee, echt niet!

In het asiel hadden ze haar al de naam Mara gegeven, maar naar die naam luistert ze echt niet. Ze luistert overigens ook niet naar haar werkelijke naam, want het arme diertje is zo goed als doof. Vrijdagmiddag was ze binnengebracht bij het asiel en als ze niet voor 8 augustus was opgehaald had ze zo maar een nieuw baasje gekregen. Tenminste dat lazen we op de website van dierenasiel "De Nomadenhof". Zo ver is het niet gekomen. Vanochtend heb ik haar nog even extra gevoed en geaaid..... Liefdevol drie aaien over de bol!

28 juli 2014

Mag 'Zwarte cross' nog wel?

Het kinderfeest van Sint en Piet staat gelukkig nog lang niet voor de deur, maar de afgelopen weken is er al weer volop gediscussieerd over 'Zwarte' Piet. Zelfs de rechter is er al aan te pas gekomen. In een rechtzaak heeft de rechter gezegd dat 'Zwarte Piet' een kwetsend figuur is voor de zwarte Amsterdammers (dus niet voor zwarte Rotterdammers, of zwarte mensen uit Lutjebroek?) en het veel nadruk legt op het slavernijverleden.

Het is nu gelukkig weer even stil rond het zogenaamde racisme in Nederland, maar zodra de zomer weer ten einde is, zullen we mevrouw Verene Shephard wel weer in de media aantreffen. De VN-functionaris uit
Multiculturele Piet
Jamaica zal niet eerder rusten tot het kinderfeest in Nederland, wat natuurlijk niets met racisme te maken heeft, voorgoed wordt gewijzigd (lees: verpest).

Verene Shephard heeft inmiddels 'uitvoerig onderzoek gedaan' naar het diepgewortelde racisme in Nederland en de invloed die Zwarte Piet heeft op het denkpatroon van de gemiddelde Nederlander. Dus het verbieden van Zwarte Piet is eigenlijk bedoeld om de mensheid in Nederland te redden. Wat fijn dat die Shephard dat voor ons over heeft. Eindelijk gaan mijn ogen open. Wat ben ik eigenlijk racistisch opgevoed!

Ik heb inmiddels een alternatief gevonden op internet (zie foto). Een 'Regenboog Piet' lijkt mij de beste oplossing, waarbij alle kleuren staan voor de multiculturele samenleving die Nederland inmiddels is geworden. Lijkt het u wat mevrouw Shephard? Of zou dit misschien weer te kwetsend zijn voor de homoseksuele Nederlander of voor de inwoners van Terschelling? Zou zit misschien beter op de Gaypride in Amsterdam thuis horen? Ik blijf met u zoeken naar een oplossing, nu ik eindelijk heb ingezien dat u het kinderfeest eigenlijk helemaal niet om zeep wilt helpen.

Mag ik tot slot zo vrij zijn om u te wijzen op de Zwarte Markt in Beverwijk en de Zwarte Cross in het oosten van ons racistische landje? Die namen zijn niet meer van deze tijd mevrouw Shephard. Als u de rechter zo ver heeft gekregen om Zwarte Piet te verbieden, zullen wij dan samen de Zwarte Cross aanpakken ? Wat zegt u mevrouw Shephard ? Heeft Zwarte Cross niets met slavernij en racisme te maken ? Nee, maar dat heeft Zwarte Piet ook niet.Oh......wacht, nu maak ik weer die fout. Zwarte Piet is wel een vorm van racisme.... stom, stom, stom... Het kost gewoon tijd om aan dat idee te wennen!

Edit: het grootse muziek en cross festival werd dit weekeinde gehouden. Klik hier voor meer informatie.

27 juli 2014

Zakken vol met....

Zo maar een tussendoortje op de zondagavond. Misschien levert het mij nog wat op. Het is toch mooi dat we dit mogen meemaken. Augustus 2014 zit vol met weekenden!


Nog meer gemis

Ik zou de titel van dit bericht eigenlijk "You're Missing 2" noemen, maar ik had beloofd om niet te veel Engelse teksten in de titel te gebruiken. Dus heb ik er maar "Nog meer gemis" van gemaakt. Ook dit bericht gaat over het missen van dierbaren, maar nu van een hele andere orde van grootte. Er is namelijk een poes (zo'n huisdier, u weet wel....) verdwenen!

Zelf heb ik geen huisdieren. Tenminste als we spinnen en steekmuggen niet tot de groep huisdieren rekenen. Maar één of twee keer per jaar mag ik op een poes passen. Een oud beestje. Ik schat 16 a 17 jaar oud inmiddels. Ik heb helemaal niets met dieren, maar ik doe het met veel liefde en plezier.
Beetje eten en drinken geven, aai over de bol, soms zelfs twee aaien over de bol (als ik in een goede bui ben). Iedereen tevreden zou je zeggen.....

Maar ja, sinds een paar dagen is het diertje in geen velden of wegen te bekennen. Dus ik begin me nu af te vragen of ik misschien verkeerd voedsel heb gegeven? Had ik misschien drie aaien over de bol moeten geven? Is ze, het is een vrouwtjespoes, zo ontevreden dat ze een ander kosthuis is gaan zoeken? Een zoektocht door de buurt heeft nog niets opgeleverd, dus ik sta op het punt om "Tros Vermist" of "Spoorloos" van de KRO in te schakelen.

Ik heb niet veel tijd meer om dat ondankbare(?) beest te vinden, want de baasjes komen bijna weer thuis. Tot nu toe heb ik nog maar niet laten weten dat er iemand aan de wandel is, maar het moment komt toch steeds dichterbij. Voor de (jonge) kinderen zal het missen van hun viervoeter ongeveer net zo voelen als het gemis wat ik in mijn blogbericht "You're Missing" beschreef, ben ik bang.... Ach, wie weet kan ik vandaag of morgen bericht doen dat alles nog op z'n pootjes is terecht gekomen. Ik kan dan mooi verwijzen naar een ander liedje van Bruce Springsteen: "Kitty's back", alhoewel dat liedje min of meer een verwijzing is naar andere poesjes....

26 juli 2014

Cursus Skûtsjesilen

Hoe leg je Belgen (Vlamingen) uit wat Skûtsjesilen is en waar ze op moeten letten? "Meneer....", begon de Vlaamse deerne vanmiddag in Stavoren, "....Het is onze eerste keer dat we een zeilwedstrijd zien. Bij een bezoek aan Friesland moesten we deze zeilwedstrijd gaan bekijken, werd ons verteld bij het reisbureau. Nu zijn we hier. Kunt u ons vertellen wat er gebeurt? De boten lijken allemaal een andere kant op te varen. Is de wedstrijd al begonnen?".

Het stel, midden dertig schat ik ze, keek mij met verbaasde en vragende ogen aan. Ik ben bang dat ze een flitsend spektakel op het water hadden verwacht. Dat viel dan enigszins tegen. Niet al te veel wind, soms lastig te volgen vanaf de waterkant en weinig "inhaalacties". Nee, onze Belgische gasten hadden wat dat betreft misschien niet de beste dag uitgekozen. Qua weer dan weer wel overigens. Het was warm op de volle dijk in Stavoren.

Maar goed, waarmee moest ik de cursus "Skûtsjesilen voor dummies" beginnen. Misschien had ik moeten vertellen over de geschiedenis van de schepen. Dat skûtsjes vroeger vrachtschepen waren, dat
De Sneker Pan in achtervolging op het skûtsje van Leeuwarden
de schepen inmiddels verbouwd zijn tot snelle zeilschepen. Misschien had ik moeten vertellen over het zeiltuig wat gebruikt wordt, over 'zandlopers', 'overstag' en 'kruisrakken'. Misschien was het verschil tussen bakboord en stuurboord handig geweest. Maar ik wist niet waar te beginnen.

In plaats daarvan heb ik proberen uit te leggen dat er bij deze zeilwedstrijd van de S.K.S., de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen, vooral wordt gestreden tussen dorpen en steden. Dat die 'D' in het grootzeil voor Drachten staat, de leeuw voor Leeuwarden, de 'J' voor Joure en de 'G' voor Grou(w). Die met die Waterpoort wisten ze zelf wel, die was natuurlijk van Sneek. Sneek hadden ze al bezocht en de Sneeker Waterpoort stond al op de foto. Dat Sneek de regerend kampioen was, wisten ze dan weer niet. Maar dat heb ik als trotse inwoner van de Waterpoortstad natuurlijk wel even verteld. 

Dat de hele dijk in dit kuststadje vol toeschouwers zat, was de toeristen uit Vlaanderen al opgevallen. Dan moest het toch wel wat bijzonders zijn, dachten zij. Wat ze niet wisten, was dat er om ons heen allemaal groepen zaten met ieder hun eigen favoriet. Groepen Jousters (inwoners van Joure), groepen Lemsters (Lemmer) en groepen Sneekers. Allemaal met koelboxen vol bier en berenburg, met misschien her en der een Friese droge worst of een andere lekkernij. Ingrediënten voor een gezellig middagje uit. 

Kinderen zwemmend in het IJsselmeer. Vaders en moeders in een jolige stemming aan de kant. In het begin nog rustig en kalm keuvelend en drinkend, maar naarmate de middag vordert steeds wat luidruchtiger. Gezamenlijk hadden de Sneekers, Lemsters en Jousters al gezongen voor Anneke, een vrouw van middelbare leeftijd die moeite had om haar vriendenploeg te vinden. Aan het eind waren de Jousters het meest luidruchtig. "Wat zijn die Sneekers stil, wat zijn die Sneekers stil...." zongen zij nadat Joure voor de regerend kampioen Sneek was geëindigd.

Kortom: Skûtsjesilen is eigenlijk gewoon een middagje uit voor Friezen. Of onze Belgische vrienden het hadden begrepen? Nou nee, eigenlijk niet. Maar dat is ook logisch. Om dat te kunnen begrijpen, om dat typische zeilgevoel te begrijpen.... Tsja, daarvoor moet je toch echt uit Joure, Lemmer, Sneek of uit één van die andere Friese plaatsen komen.

25 juli 2014

You're Missing

Weer een Engelse titel voor een Nederlandstalig bericht. Ik zal er geen gewoonte van maken, maar in dit geval kan het niet anders. De titel verwijst naar een liedje van Bruce Springsteen uit 2002, geschreven naar aanleiding van de verschrikkelijke gebeurtenissen op 11 september 2001 in New York City.

Shirts in the closet, shoes in the hall
Mama's in the kitchen, baby and all
Everything is everything
Everything is everything
But you're missing

 
Coffee cups on the counter, jackets on the chair
Papers on the door step, but you're not there
Everything is everything
Everything is everything
But you're missing

 
Pictures on the nightstand, TV's on the den
Your house is waiting, your house is waiting
For you to walk in, for you to walk in
But you're missing, you're missing
You're missing, when I shut out the lights
You're missing, when I close my eyes
You're missing, when I see the sun rise
You're missing

 
Children are asking if it's alright
Will you be in our arms tonight?

 
Morning is morning, the evening falls I got
Too much room in my bed, too many phone calls
How's everything, everything?
Everything, everything
You're missing, you're missing

 
God's drifting in heaven, devil's in the mailbox
I got dust on my shoes, nothing but teardrops


De gebeurtenis met het passagiersvliegtuig boven Oekraïens grondgebied is in vele opzichten vergelijkbaar het 9/11. Dat een vliegtuig vol onschuldige burgers gewoon uit de lucht wordt geknald. Dat ze als het ware mee worden gezogen in een oorlog waar men part nog deel van uitmaakt. Dat is toch met geen pen te beschrijven. Dat gevoel, dat onrecht.... dat gemis.

Onder de omgekomen Nederlanders zitten geen mensen die ik ken. Gelukkig maar zou je kunnen denken..... en dat doe ik dan ook maar..... maar toch, de impact is groot. Bij iedereen. Ook bij mij. Veel familieleden, vrienden, kennissen, collega's en andere mensen die ik wel ken, zijn nu ook op vakantie. Enkelen daarvan zijn
ook in een vliegtuig gestapt. Uiteraard in een opperbeste stemming, want na een jaar hard werken en/of studeren is het tijd om de bloemetjes buiten te zetten.....

Bloemetjes..... Tsja, bloemetjes komen er voor de slachtoffers uiteindelijk wel. Maar dan op de laatste rustplaats. Als het ooit zover komt. Als we terugkijken op de ramp in New York, dan weten we dat nog altijd niet alle slachtoffers zijn gevonden of geïdentificeerd. En dus zijn er daar altijd nog nabestaanden in onzekerheid. Laten we hopen dat alle nabestaanden van deze barbaarse Oekraïense (of Russische?) daad snel te weten komen dat hun dierbare is gevonden.

"You're Missing" zal voor mij vanaf nu niet alleen herinneren aan 9/11, maar nu vooral ook aan 7/17.

24 juli 2014

Straight from the heart

Politici..... ik heb er niets mee. Draaikonten zijn het. Mensen die staalhard kunnen roepen dat een rode broek groen is. Dames en heren die vandaag roepen dat we vooral linksaf moeten, om een dag later te roepen dat iedereen de verkeerde kant op gaat. Verkiezingsbeloften worden een dag na de verkiezingen al weer overboord gegooid. Harde woorden, blijken al snel loze kreten te zijn.

Tuurlijk het zal wel bij 'het spel' horen, want we zijn nu eenmaal een land wat door coalities een regering vormt. Maar voorbeelden zijn er natuurlijk genoeg van beloftes die men zich later niet meer kan herinneren. Ik denk even terug aan 'het kwartje van Kok' (een tijdelijke verhoging van de benzineprijs met Hfl. 0,25), die we nog steeds niet terug hebben gekregen. Diezelfde Wim Kok die later in het bedrijfsleven tonnen per jaar opstreek voor z'n werk als commissaris bij multinationals. Ver boven de Balkenende norm, maar die norm was er in Kok z'n tijd natuurlijk nog niet.....

Tegenwoordig is Mark Rutte onze 'aanvoerder'. Ik heb niks tegen Mark, in tegendeel zelfs. Of hij het politiek gezien wel of niet goed doet, laat ik even in het midden. In crisistijd is het sowieso lastig regeren. Als het bedrijf 'Overheid' jaarlijks vele miljarden verlies lijdt, dan moet iedere premier harde maatregelen nemen om de onderneming te redden. Uiteindelijk is het toch altijd de burger die het in zijn of haar portemonnee voelt.

Nee, ik kijk veel meer naar de persoon Rutte. Mark Rutte is zeker geen 'New kid on the block' in het politieke spectrum, hij is echter wel één van de jongste premiers ooit in ons land. Een jonge gast die zeker midden in het leven staat, dichterbij de jongelui dan menig andere premier in het verleden ooit stond. Een man die gewoon op festivals rondloopt tussen andere muziekliefhebbers, om maar iets te noemen. De tragedie met het lijntoestel van Malaysia Airlines is voor onze premier de kans om zijn kracht te laten zien. Laten zien dat hij het echt opneemt voor het Nederlandse volk. Volgens mij slaagt hij daar aardig in. Je kunt zien dat Rutte onder hoogspanning staat, maar tot nu toe lijkt hij 'deze test' goed te doorstaan.

Een andere politicus die wat mij betreft de laatste dagen 'de show steelt' (al is dat gezien de gebeurtenis misschien niet de juiste woordkeuze), is Limburger Frans Timmermans. Ik had die beste man wel eens op TV voorbij zien komen, maar pas afgelopen weekeinde begreep ik dat hij onze minister van Buitenlandse Zaken was (ik zei het al eerder.... ik heb niets met politici, dus ik volg het politieke wereldje amper meer de laatste jaren). Deze Frans Timmermans blijkt een unieke politicus te zijn: hij laat zijn hart spreken! Zonder omweg durft hij, in overigens uitstekend Engels, bij de VN-raad eens echt te zeggen waar het echt op staat.

Dat mag ook wel eens gezegd worden over politici dacht ik zo.... Hieronder het filmpje wat de hele wereld over gaat.

23 juli 2014

Nationale rouw

Vandaag, woensdag 23 juli 2014, staat heel Nederland stil bij de verschrikkelijke gebeurtenis boven Oekraïens grondgebied. Later volgen vast en zeker meer blog berichten over de gebeurtenis en de nasleep van deze tragedie.


22 juli 2014

Voetbal is emotie

Het waren twee nieuwsberichten op voetbalzone.nl die gisteravond mijn aandacht trokken. "Drenthe blijft hopen op rentree bij Feyenoord" en "Fan van Flamengo slaat speler in elkaar". Op zich hebben deze twee berichten niets met elkaar te maken, maar het geeft aan wat voetbal met mensen doet. Het is al lang niet meer 'de belangrijkste bijzaak in het leven'. Het is meer dan dat! Zou voetbal inmiddels het belangrijkste zijn wat er in dit aardse leven bestaat?

Over het tweede bericht zullen we het maar kort houden. Ook al verliest jouw club een wedstrijd (in dit geval 4-0) en ook al staat jouw cluppie bijna onderaan, dan nog is het toch onvoorstelbaar dat je als speler in elkaar wordt gebeukt door een eigen supporter? Het spelletje mag dan veel emoties oproepen, maar dit zijn in mijn ogen wel hele egoïstische acties. Net of is de speler zelf niet 'geraakt' door de slechte resultaten.....

In het eerste bericht toont een oud-jeugdspeler van Feyenoord nogmaals hoe graag hij terug wil naar zijn grote liefde. Nee jongens, ik heb het niet over zijn vrouw, zijn kind(eren) of pak 'm beet zijn moeder. Zijn grote liefde is een voetbalclub.... huh? Ja echt, ik zweer het je. Zijn grote liefde is nog altijd FEYENOORD. Okee, het is niet zo maar een voetbalclub. Het is natuurlijk DE voetbalclub van Nederland, maar dan nog.

In het Feyenoord shirt lang geleden...
Royston Drenthe vertelt in iedere 'transferwindow', aan iedereen die het maar wil horen, hoe graag hij terug wil naar Feyenoord. De club die hij in 2007 verliet voor een avontuur bij Real Madrid. In Spanje werd hij binnengehaald als de grote belofte van het Nederlandse voetbal. Maar na 46 optredens in het eerste team van de Koninklijke uit Madrid (waarvan veel als invaller), is Royston ver afgegleden. Via Hercules uit Alicante, via Everton en het Russische Vladikavkaz is hij terecht gekomen in Reading. Het tweede niveau in Engeland is nu het niveau waarop Drenthe zijn wedstrijden speelt. Eh.... herstel: waar hij op de bank zit, want ook bij Reading heeft hij het niet waar kunnen maken. Kwestie van "groot voetbaltalent, met iets te weinig focus op het spelletje".

Een groot deel van de supporters zouden Drenthe maar wat graag terug zien in De Kuip. Na het zien van het interview voor Rijnmond TV in 2012, waarin hij een beetje emotioneel werd op het moment als een mogelijke terugkeer naar Feyenoord ter sprake komt, is hij in de harten van de Feyenoord supporters gesloten. En dus wordt er op diverse fora opnieuw gesproken over de terugkeer. Helemaal nadat deze week Drenthe de media weer op heeft gezocht voor zijn open sollicitatie naar een plekje in de Rotterdamse selectie.

Of Martin van Geel, de technisch directeur van Feyenoord, gevoelig is voor de emotionele reacties van de supporters of van Royston Drenthe zelf, is nog maar de vraag. De leiding van de club twijfelt waarschijnlijk even veel als ik dat doe. Qua voetballer kunnen 'we' hem er wel bij hebben, alhoewel er voor de linkerkant best veel alternatieven zijn. Qua persoon kan het wel eens een storende factor worden. Helemaal als hij door het goede spel van andere spelers op de reservebank komt te zitten. Hij heeft de schijn een beetje tegen, door de problemen die er bij de vorige clubs zijn geweest.

Het laatste woord is hier nog niet over gezegd of geschreven ben ik bang. Wat gaat het winnen.... de emotie of het verstand ? Mijn advies: gebruik het verstand! Maar gelukkig hoef ik de beslissing niet te nemen....

21 juli 2014

Eerste bericht

Eh.... Tsja, waar moet zo'n eerste bericht eigenlijk over gaan. Is het verstandig om het eenvoudig te houden of moet dit meteen een pakkend betoog worden? Moet dit over koetjes en kalfjes gaan of zal ik in dit eerste bericht meteen de Oekraïne crisis oplossen?

Ik weet het eigenlijk niet. Feit is wel dat dit nieuwe (eigenlijk vernieuwde) blog is geopend. Welkom! Ik hoop hier met enige regelmaat wat (on)zinnige berichtjes te plaatsen. Over dingen die mij bezig houden, soms luchtig en grappig, soms ernstig.